Bibliotheken voet aan de grond op Cruyff Courts

Bibliotheken voet aan de grond op Cruyff Courts

De Openbare Bibliotheek en de Johan Cruyff Foundation starten een samenwerking. De primeur is voor KopGroep Bibliotheken in Den Helder, waarvan de centrale bibliotheek in 2018 is uitgeroepen tot beste bibliotheek van wereld. Op donderdag 19 december tekent KopGroep Bibliotheken als eerste bibliotheek een convenant waarin deze samenwerking bekrachtigd wordt. Vanaf januari 2020 gaat de bibliotheek programmering verzorgen op het Cruyff Court Nieuw Den Helder. 

Het doel van de Cruyff Foundation is om zoveel mogelijk kinderen de ruimte te geven om te sporten en bewegen, met speciale aandacht voor kwetsbare kinderen. Ook voor de bibliotheek zijn kinderen in deze wijken een belangrijke doelgroep. Veel van deze kinderen hebben een taalachterstand. Door de samenwerking met de Cruyff Foundation kunnen bibliotheken deze kinderen op een toegankelijke manier helpen zich verder te ontwikkelen.  
 
Niels Meijer, directeur van de Cruyff Foundation: “Cruyff Courts zijn er om je te ontwikkelen. Natuurlijk fysiek, maar ook mentaal. Want dat brengt je verder in de maatschappij. Daarom is het voor ons een logische stap om lezen toegankelijker te maken middels het Cruyff Court, samen met KopGroep Bibliotheken.” 

Veilige ontmoetingsplek 

Kinderen hebben een veilige speelruimte nodig die uitnodigt om buiten te spelen. Daarom zijn er Cruyff Courts. Een veilige ontmoetingsplek waar kinderen kennis maken met het belang van saamhorigheid, vriendschappen sluiten, hun eigen talenten ontdekken en ervaren hoe het is om te winnen en verliezen. Binnenkort kunnen kinderen op het Cruyff Court Nieuw Den Helder niet alleen een balletje trappen, maar ook kennismaken met kunst en lezen. Om zo op kindniveau een brug te slaan tussen sport en cultuur. 

De bieb naar buiten 

Naast scholen, sport- en buurtverenigingen sluiten nu ook bibliotheken aan bij het convenant van Cruyff Courts in de wijk. Dit past perfect bij de ontwikkeling van De Bibliotheek als lokale samenwerkingspartner, die de doelgroep ook buiten de muren van de bibliotheek opzoekt. KopGroep Bibliotheken is de eerste bibliotheek die onderdeel is geworden van het convenant van Cruyff Courts. Naar verwachting zullen er binnenkort bij meer gemeenten een bibliotheek aan het convenant rondom een Cruyff Court worden toegevoegd. 

Foto boven: Cruyff Courts

Meer nieuws