De BiebBouwers: kant-en-klare Minecraftopdrachten van de bibliotheek

De BiebBouwers: kant-en-klare Minecraftopdrachten van de bibliotheek

Door de coronamaatregelen kunnen niet al onze erfgoedworkshops doorgang vinden. Onze Minecraftworkshops kunnen we in aangepaste vorm blijven aanbieden, maar niet in alle bibliotheekvestigingen. Daarom hebben we een voor iedereen toegankelijke oplossing bedacht: de 'BiebBouwers'. Dat zijn kant-en-klare Minecraftopdrachten die de bibliotheek direct aan kinderen thuis kan aanbieden. 

De opdrachten zijn in principe gericht op kinderen tussen de 9 en 14 jaar oud (geen harde grens) in Zuid- en Noord-Holland. Zij gaan op zoek naar informatie over een specifiek gebouw en de bouwen dit na in Minecraft. Zo werken ze spelenderwijs aan hun informatie- en ict-basisvaardigheden. De opdrachten sluiten aan bij het thema erfgoed en dus ook bij het thema van de Kinderboekenweek. 

Lees ook: 'Probiblio lanceert project online Minecraftchallenge: ‘Biebbouwers’, bibliotheekblad (8 juni 2020)

Hoe het werkt

  • Het Erfgoedteam van Probiblio bedenkt elke maand een nieuwe Minecraftopdracht rondom een historisch, hedendaags of futuristisch thema. Ook tijdens de Kinderboekenweek bedenken we een historisch thema dat hier mooi op aansluit. Naast kant-en-klaar beeldmateriaal voor al je communicatie-uitingen verzorgen wij elke maand:
    • een nieuwe videoopdracht met het logo van de Bibliotheek, via het Youtubekanaal 'De BiebBouwers';
    • een lesbrief waarin we de opdracht toelichten, met relevante links en leestips;
    • voorbeeldteksten voor je website en social media. 
  • Bibliotheken kunnen de video's en lesbrieven direct verspreiden via de eigen communicatiekanalen. 
  • Deelnemers hebben vervolgens drie weken de tijd om de opdracht thuis uit te voeren. Zij mailen screenshots of video's van hun bouwwerk naar biebbouwers@probiblio.nl. Probiblio's workshopleiders Nina en Linda vormen de jury en beoordelen de inzendingen.
  • De winnaar (van de hele wedstrijd over de twee provincies) wordt bekend gemaakt via YouTube (De Bieb Bouwers) en ontvangt een Minecraft bordspel van zijn/haar lokale bibliotheek. Probiblio zorgt ervoor dat de prijs bij deze bibliotheek terecht komt. De bibliotheek informeert de winnaar over de uitslag en communiceert hierover via de eigen communicatiekanalen. 

Mocht je de bouwopdracht op een later moment willen gebruiken, kan dat ook. Nadat de deadline van de wedstrijd is verstreken, publiceren we de opdrachtvideo's nogmaals zonder het wedstrijdelement. Zo kunnen bibliotheken hier ook later gebruik van blijven maken. Bibliotheken buiten ons werkgebied mogen de 'challenge' ook aanbieden, maar daarvoor zullen wij de wedstrijdvorm niet faciliteren. Ze kunnen dit zelf doen met aparte versies van de filmpjes en de lesbrief.  

Opdracht 1: bouw een Romeins fort!

In de eerste opdracht draait het om het bouwen van een Romeins fort, een Castellum. In onderstaand filmpje en in deze lesbrief leggen we alles uit! Inzending kunnen tot 22 juni 2020 worden gemaild naar biebbouwers@probiblio.nl. Onze jury maakt de winnaar binnekort bekend!

Handige communicatiematerialen voor bibliotheken

Op deze pagina vind je alle communicatiematerialen over de BiebBouwers en de afzonderlijke opdrachten.

Vragen?

Voor vragen over Biebbouwers, dé Minecraftchallenge van de bibliotheek, kun je terecht bij het Erfgoedteam van Probiblio via minecraft@probiblio.nl

Meer nieuws