Boek een Minecraft-workshop of Break-in Box sessie voor 2020

Boek een Minecraft-workshop of Break-in Box sessie voor 2020

Bouw en puzzel mee met een van onze erfgoedactiviteiten en verdiep je in de geschiedenis van Zuid-Holland! In 2019 organiseerden we al meer dan 60 Minecraft-workshops en 50 Break-in Boxsessies, voor honderden kinderen en volwassenen. En vanaf nu kan je deze populaire activiteiten weer boeken! 

Het erfgoedbeleid van de provincie is gericht is op het bekend en beleefbaar maken van de provinciale historie. Probiblio helpt daarbij door het organiseren van Minecraft-workshops en Break-in Boxsessies. De provincie heeft de provinciale historie verdeeld in zeven erfgoedlijnen: Atlantikwall, Goeree-overflakkee, Landgoederenzone, Romeinse Limes, Oude Hollandse Waterlinie, Trekvaarten en Waterdriehoek. Daarnaast wordt aandacht besteed aan archeologie en molens. Mogelijk komt er in 2020 een achtste erfgoedlijn bij, de ijzeren eeuw, rondom de industrialisering en het havengebied.

 

Minecraftworkshops

Het computerspel Minecraft is ongekend populair bij kinderen en jongeren. Met deze 'digitale LEGO' kun je in een oneindige wereld naar hartenlust bouwen, in je eentje of met andere spelers. Via Probiblio kunnen bibliotheken Minecraftworkshops rond het thema erfgoed afnemen. Zo leren kinderen over deze historische thema's en trainen ze daarnaast vaardigheden zoals ruimtelijk inzicht, creatief denken, samenwerken en ICT-basisvaardigheden.

Voor wie: Een Minecraftworkshop is gericht op kinderen van 9 tot 14 jaar met Minecraft-ervaring. De grootte van de groep is maximaal 16 deelnemers.

Wat: Een trainer van Probiblio begeleidt de workshop. De trainer biedt de historische context en neemt tablets en laptops mee. Bij voorkeur werken we samen in duo’s en bouwen de deelnemers in één wereld. De bibliotheek zorgt voor een ruimte, een scherm en versnaperingen.

Onderwerpen zijn:

  • Bouw een… Bunker (Atlantikwall)
  • Middeleeuws Kasteel (Landgoederenzone)
  • Romeins Fort (Limes)
  • Waterliniefort (Oude Hollandse Waterlinie).

Daarnaast is het mogelijk om met kinderen te fantaseren over de Bibliotheek van de Toekomst. Ook kunnen we in overleg een aangepast programma bieden. Denk daarbij aan combinatieworkshops met een bezoek aan een lokaal historische plek, die we vervolgens in Minecraft nabouwen. Of een workshop in combinatie met een school. We kunnen samen ook kijken naar andere onderwerpen, zoals molens of havens. Zolang er maar een link met een historisch onderwerp wordt gemaakt en het voor ons realiseerbaar is qua tijd, techniek en kosten.

Duur: 2 á 2,5 uur. 

Kosten: De workshops zijn voor bibliotheken in Zuid-Holland gratis. Bibliotheken in Noord-Holland betalen 375,- per workshop.

Break-in Boxen

Zie het als een omgekeerde Escaperoom-ervaring. Door puzzels op te lossen ontrafel je steeds meer van het mysterie en dring je steeds verder de kist binnen. 

Voor wie: 6 tot maximaal 8 kinderen en/of volwassenen.

Wat: We organiseren meerdere sessies achter elkaar. Een trainer van Probiblio begeleidt de activiteit, maar bibliotheken kunnen het ook zelf doen. In het laatste geval verblijft een box voor een langere periode bij een bibliotheek en trainen wij vooraf een aantal medewerkers in het begeleiden van de box. De bibliotheek regelt stroom en een tv-scherm (verschilt per box) en zorgt voor versnaperingen.

Onderwerpen:

  • De laatste dag (Atlantikwall). De geallieerden komen er aan! Kraak de geheime code om het hoofdkwartier te waarschuwen… of niet…
  • Landgoederenkist. Het landgoed Welbehagen wordt verkocht. Tijdens een feest vinden er verschillende sabotageacties plaats. Wat is er gebeurd en wie is de schuldige?
  • Archologiekist. Vind een schat door archeologische vondsten te identificeren en te bepalen waar ze gevonden zijn en hoe oud ze zijn.
  • Eind 2019 komt er ook een nieuwe kist beschikbaar in het kader van de Romeinse Limes (grenzen). Deze kist heeft de vorm van een Battlebox, waarbij twee teams van Romeinen en Batavieren strijden om wie als eerste de puzzels heeft opgelost.

Duur: ongeveer drie kwartier.

Kosten: De workshops zijn voor bibliotheken in Zuid-Holland gratis. Bibliotheken buiten de provincie kunnen contact opnemen om te overleggen wat mogelijk is.

Boek een activiteit

Boeken kan voor heel 2020, maar ook in het najaar 2019 is er nog plek voor een beperkt aantal workshops. Wil je meer informatie of wil je een erfgoedactiviteiten boeken, neem dan contact op via minecraft@probiblio.nl, of telefonisch via Edo Postma (06-40790867).

Meer nieuws