Bouwstenen voor de transformatie naar een community library

Bouwstenen voor de transformatie naar een community library

In een veranderende maatschappij zijn veel bibliotheken in transitie naar een maatschappelijk-educatieve organisatie. Dat vraagt om een nieuwe rol: de bibliotheek wil en moet zich actiever gaan verhouden tot de gemeenschap om haar heen. In het project Community Library ontdekten we wat je in de organisatie nodig hebt om je gemeenschap meer te betrekken. Hoe word je een echte community library? 

Een 'community library' is een bibliotheek die mede wordt vormgegeven door een (deel van) de lokale gemeenschap. Deze bibliotheek draait niet alleen om collectie, maar ook om de kennis en kunde van buurtbewoners. Door samen met het publiek en partners uit het werkgebied kennis te ontwikkelen en te delen, lever je toegevoegde waarde in een tijd waarin kennisbronnen door de komst van internet niet langer schaars zijn. En werk je tegelijkertijd vraag- en aanbodgestuurd. Zo sluit jouw aanbod uiteindelijk beter aan op de behoefte van de doelgroepen rondom jouw organisatie.

Ga direct naar de interactieve infographic op communitylibrary.probiblio.nl

 

“Als je er bent voor de bewoners uit de buurt, krijg je dat terug. De initiatieven en vragen, hulp en ideeën komen nu vanzelf naar de bibliotheek toe.” Winston Brandon, Bibliotheek Zuid-Kennemerland

 

 

 

Vragen stellen

Dit vraagt een andere manier van werken dan bibliotheken gewend waren. Voor een bibliothecaris is het nu belangrijk om betrokken te zijn bij de gesprekken die plaatsvinden in de community. Meer naar buiten gericht zijn, en kunnen luisteren en verbinden zijn competenties die hier naadloos bij aansluiten. Dat betekent ook veel vragen stellen over wat er lokaal speelt, zodat je dit samen kunt vertalen naar activiteiten van de bibliotheek. 

Bouwstenen voor een succesvolle transitie

In het project Community Library ontdekte Probiblio samen met de bibliotheken Hoorn, Bibliotheek IJmond-Noord en Zuid-Kennemerland (Haarlem Schalkwijk) wat je in de organisatie nodig hebt om je gemeenschap meer te betrekken. Op 10 december organiseerden we de eindpresentatie van het project Community Library in het Volkshotel te Amsterdam. De conclusies: om een Community Library te worden moet je denken aan een duidelijke strategie, flexibiliteit in je programmering en goede interne communicatie. Door de hele organisatie hierop in te richten, zorg je dat je community’s structureel en voor de lange termijn verbindt. 

 

“De beste tips om met een community library te starten? Gewoon beginnen, loslaten en van andere bibliotheken en je eigen klanten leren door in gesprek te gaan. Het project van Probiblio kan je daarbij helpen.” Carla Visser, directeur Bibliotheek IJmondNoord

 

Interactieve infographic

Bekijk de interactieve infographic op communitylibrary.probiblio.nl, of download het eindrapport 2019 (PDF).

Lees hier meer over het project Community Library of stel een vraag aan marketingadviseur Kerstin Carbajal Henken.

Meer nieuws