Breng je stem uit op inzendingen voor het NBC!

Breng je stem uit op inzendingen voor het NBC!

16 juni is het weer zover: het Nationale Bibliotheekcongres! Dit jaar in TivoliVredenburg in Utrecht met als thema Digitaal burgerschap. Je kunt zelf mede bepalen welke vernieuwende, spannende en originele ideeën een plekje krijgen in het programma. Stem vandaag al op jouw favoriete inzending. Ook Probiblio heeft twee inspirerende voorstellen ingediend.

Het jaarlijkse bibliotheekcongres belooft weer een interessant event te worden waar de laatste ontwikkelingen op bibliotheekvlak worden besproken. Besproken wordt wat de bibliotheek kan bijdragen aan digitaal burgerschap. Daar willen onze adviseurs natuurlijk heel graag aan bijdragen! Hieronder lees je wat onze inzendingen inhouden. Stemmen op deze of andere voorstellen kan via de site van het NBC.

Inzending 1: Ontdek dé digitale trends waar jouw bibliotheek in 2020 mee aan de slag kan

Presentatie door Erik Reuvers, adviseur Educatie bij Probiblio

Ben jij benieuwd naar de laatste maatschappelijke digitale trends en ontwikkelingen? En hoe die ons leven nu én in de toekomst beïnvloeden? Wil jij kennis opdoen over bijvoorbeeld de nieuwe Europese richtlijn PSD2 die het vermarkten van betaalgegevens mogelijk maakt? De invoering van de nieuwe variant van DigiD, de verdere digitalisering van geld en de impact die deze ontwikkelingen hebben op de zelfredzaamheid van burgers? En leren hoe je hier als bibliotheek slim en soepel op inspeelt?

Op het Nationale Bibliotheekcongres loopt dé specialist van Probiblio deze trends stuk voor stuk langs. Bij elke nieuwe digitale ontwikkeling maak je een uitstapje naar de kansen die dit jouw bibliotheek – dit jaar al – biedt. Na deze interactieve sessie weet je precies waar je morgen al mee aan de slag wil!

Inzending 2: Voel je Rupsje Nooitgenoeg in de proeverij van leskisten Mediaopvoeding

Presentatie door Maike van der Pelt, adviseur Educatie bij Probiblio en Marloes Manshanden, Adviseur Digitale geletterdheid bij de Westfriese Bibliotheken

Van spelen krijgen kinderen nooit genoeg! In deze proeverij maak je zelf spelenderwijs kennis met de leskisten digitale media die Probiblio voor kleintjes heeft ontwikkeld. In de leskisten zitten materialen als robotjes en programmeermatten, met een opdracht die gekoppeld is aan een (prenten)boek. De digitale media komen voor jonge kinderen zo tot leven met verhalen.

Goed digitaal burgerschap begint namelijk bij een goede mediaopvoeding. Hoe eerder kinderen hiermee beginnen, hoe beter. Als bibliotheek kun je ouders en andere opvoeders helpen hun kinderen bewust, kritisch en selectief met het grote media-aanbod om te leren gaan. Eén manier is door ouders en kinderen spelenderwijs het brede scala aan media te laten ervaren. In de sessie op het Nationaal Bibliotheekcongres vertellen we graag meer over de manier waarop de bibliotheek deze rol kan vervullen. Uiteindelijk loop je weg met alle opdrachtkaarten van het leskistenpakket en een tiplijst met materialen. Kom en eet je buik vol als Rupsje Nooitgenoeg!

Stem als onze inzendingen je aanspreken! Zien we je terug op het NBC?

Meer nieuws