De beste voorlezer uit de brugklas in Noord-Holland is Nina Derks!

De beste voorlezer uit de brugklas in Noord-Holland is Nina Derks!

In een zinderende finale streden negen kandidaten op vrijdag 17 mei om de titel ‘voorleeskampioen van Noord-Holland’. Nina Derks van het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem werd door de jury uitgeroepen als beste voorlezer. Nina las voor uit het boek ‘Het meisje met de vlechtjes’ van Wilma Geldof.

De voorleeswedstrijd voor brugklassers werd gehouden in de Doelenzaal van Bibliotheek Zuid-Kennemerland in Haarlem, waar een flink aantal toeschouwers zich hadden verzameld om de kandidaten met yells en spandoeken aan te moedigen.

Spannende finale

In een eerdere ronde lazen finalisten uit alle hoeken van Noord-Holland ongeveer 5 minuten voor uit hun boek. Onder leiding van Manu van Kersbergen vertelden de leerlingen nu eerst kort iets over zichzelf en over het boek en dan lazen zij het door henzelf uitgekozen fragment voor.

Nadat alle finalisten hadden voorgelezen, had de driekoppige jury de loodzware taak om een winnaar uit te roepen. De jury, bestaande uit Jessica Jongkind, boekhandel Kiekeboek, Nicolien de Pater, leesbevorderaar, en Christa Kuiper, voormalig wethouder, had hier flink wat moeite mee. Gelukkig konden de finalisten en hun aanhang in de tussentijd genieten van de act van HipHop in je bieb.

De Zuid-Hollandse bibliotheken, Stichting Lezen en Probiblio kijken terug op een zeer geslaagde wedstrijd Read2Me! Door de scholen is het initiatief ook met groot enthousiasme ontvangen. Volgend jaar wordt de wedstrijd dus zeker weer georganiseerd!

Landelijke finale

Nina heeft een mooie prijzenbeker gewonnen en gaat nu door naar de landelijke finale op 25 mei 2019, waarin winnaars uit heel Nederland zullen strijden om de beste voorlezer uit de brugklas van heel Nederland te worden. Deze feestelijke finale wordt gehouden in Podium Hoge Woerd in De Meern (Utrecht). 

Voorleeswedstrijd Read2Me!

Met het voorleesproject Read2Me! zetten de bibliotheken in op de combinatie voortgezet onderwijs en leesbevordering. Leerlingen van alle schooltypen kunnen meedoen met deze voorleeswedstrijd die in vier ronden wordt georganiseerd; op school (en in de klas), lokaal in de bibliotheek, provinciaal en tenslotte is er een landelijke finale. Dit schooljaar doet een groot aantal middelbare scholen uit alle hoeken van Zuid-Holland weer mee aan de voorleeswedstrijd Read2Me!

 

Meer nieuws