De beste voorlezer uit de brugklas in Zuid-Holland is Nele Quadvlieg!

De beste voorlezer uit de brugklas in Zuid-Holland is Nele Quadvlieg!

In een zinderende finale streden elf kandidaten op vrijdag 12 april om de titel ‘voorleeskampioen van Zuid-Holland’. Nele Quadvlieg van het Gymnasium Haganum in Den Haag werd door de jury uitgeroepen als beste voorlezer. Nele las voor uit het boek ‘Broergeheim’ van Emiel de Wild.

De voorleeswedstrijd voor brugklassers werd gehouden in Bibliotheektheater Rotterdam, waar een flink aantal toeschouwers zich hadden verzameld om de kandidaten met yells en spandoeken aan te moedigen.

Spannende finale

In een eerdere ronde lazen finalisten uit alle hoeken van Zuid-Holland ongeveer vijf minuten voor uit hun boek. Onder leiding van presentator Manu van Kersbergen vertelden de leerlingen eerst kort iets over zichzelf en over het boek en vervolgens lazen zij het door henzelf uitgekozen fragment voor.

Nadat alle finalisten hadden voorgelezen, had de driekoppige jury de loodzware taak om een winnaar uit te roepen. De jury bestond uit Niels Bakker (Stichting Lezen), Britt van Teijlingen (bibliotheek adviseur en boekenwurm) en Gonny Bruil (kleuterjuf en voorleesgek, journalist). Gelukkig konden de finalisten en hun aanhang in de tussentijd genieten van Manu van Kersbergen.

De Zuid-Hollandse bibliotheken, Stichting Lezen en Probiblio kijken terug op een zeer geslaagde wedstrijd Read2Me! Door de scholen is het initiatief ook met groot enthousiasme ontvangen. Volgend jaar wordt de wedstrijd dus zeker weer georganiseerd!  

Landelijke finale

Nele heeft een mooie prijzenbeker gewonnen en gaat nu door naar de landelijke finale op 25 mei 2019, waarin winnaars uit heel Nederland zullen strijden om de beste voorlezer uit de brugklas van heel Nederland te worden. Deze feestelijke finale wordt gehouden in Podium Hoge Woerd in De Meern (Utrecht). Eerst vindt op 17 mei de Noord-Hollandse finale nog plaats.

Voorleeswedstrijd Read2Me!

Met het voorleesproject Read2Me! zetten de bibliotheken in op de combinatie voortgezet onderwijs en leesbevordering. Leerlingen van alle schooltypen kunnen meedoen met deze voorleeswedstrijd die in vier ronden wordt georganiseerd; op school (en in de klas), lokaal in de bibliotheek, provinciaal en tenslotte is er een landelijke finale. Dit schooljaar doet een groot aantal middelbare scholen uit alle hoeken van Zuid-Holland weer mee aan de voorleeswedstrijd Read2Me!

 

 

Meer nieuws