De effecten van vrijwilligerswerk bij taalcoaches

De effecten van vrijwilligerswerk bij taalcoaches

In het DigiTaalhuis werken veel vrijwilligers als taalcoach. Wat motiveert mensen om taalcoach te worden? Wat levert het vrijwilligerswerk hen op? En wat zien ze voor effecten bij de taalleerders die ze begeleiden? Probiblio zocht het uit en de resultaten zijn te lezen in 'De Effecten van vrijwilligerswerk bij taalcoaches'.

Onderzoek onder 170 taalcoaches

Vier bibliotheken wilden graag meer weten over de motivatie, ervaringen en effecten van hun taalcoaches. Probiblio heeft samen met hen de vragen opgesteld en een onderzoek uitgevoerd onder de 170 taalcoaches van deze bibliotheken.

De taalcoaches blijken erg te spreken over hun vrijwilligerswerk. De opbrengsten voor henzelf liggen vooral in meer begrip dat zij hebben gekregen voor anderstaligen, een gevoel van voldoening omdat zij hun kennis hebben kunnen inzetten en de energie die zij krijgen van het werk. Taalcoaches schatten zelf in dat het grootste effect voor taalleerders erin ligt dat zij meer motivatie krijgen om beter Nederlands te leren.

Handig voor de bibliotheek

De uitkomsten van het onderzoek kunnen goed gebruikt worden in de werving van nieuwe taalcoaches, het optimaliseren van het vrijwilligersbeleid en om aan de gemeente en andere samenwerkingspartners de meerwaarde van de bibliotheek voor taalcoaches én taalleerders te laten zien.

“Het geeft voldoening: te zien hoe mensen in de loop van een jaar meer thuisraken in de taal en het land en contact krijgen met anderen.” – taalcoach.

Benieuwd naar het onderzoek? Bekijk het volledige rapport of download de factsheet.

Zelf een effectmeting laten uitvoeren? Mail naar onderzoek@probiblio.nl.

 

Meer nieuws