Denktank voor de bibliotheek van de toekomst

Denktank voor de bibliotheek van de toekomst

Welke rol speelt de bibliotheek in 2040 in onze samenleving? Om die vraag te beantwoorden heeft Probiblio samen met bibliotheken een denktank samengesteld van innovatieve denkers en gebruikers van de bibliotheek. Zij ontmoeten elkaar en het publiek tijdens diverse brainstormsessies en een landelijk event in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam op (let op: gewijzigde datum) 28 maart 2021. De uitkomsten worden gepubliceerd in een pamflet voor de bibliotheeksector en vormen de basis voor een experimenteel programma met een laboratoriumbibliotheek.

In haar column in De Volkskrant stelt schrijver en taalliefhebber Paulien Cornelisse: “De bibliotheek is uniek. Het is het enige gebouw in de publieke ruimte waar je geen geld hoeft uit te geven, en waar je ook geen religie wordt aangeboden. Laat het tot je doordringen: verder kost alles, álles, geld of toewijding.” We staan middenin een samenleving die steeds sneller verandert. Nu is het moment om na te denken over de toekomst van deze ontmoetingsplek. Hoe ziet die unieke publieke ruimte er over 20 jaar uit?

Denksessies

Over deze vraagt buigt zich de komende periode een speciaal samengestelde denktank, met de frisse blik van bevlogen, innovatiegerichte denkers als schrijfster Lara Nuberg en oprichter Voordekunst.nl Roy Cremers. De denktank ontmoet elkaar tijdens diverse brainstormsessies. Tegelijkertijd gaan verschillende lokale bibliotheken met hun publiek en vrijwilligers over de toekomst van de bibliotheek in gesprek. De denktank, bibliotheken en vooral de gebruikers van de bibliotheek komen samen tijdens een landelijk event in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam op (let op: gewijzigde datum) maandag 28 maart 2022. Iedereen is dan welkom om wensen en ideeën voor de bibliotheek van de toekomst te laten horen. Wil jij erbij zijn? Meld je aan op de website van Pakhuis de Zwijger.

Experiment voor de toekomst

Alle input komt begin 2022 samen in een pamflet. Probiblio gaat met één van de ideeën experimenteren in een laboratoriumbibliotheek. Op de achtergrond van het hele project is een enthousiaste en kundige redactie van bibliotheekprofessionals actief.

Binnen de bibliotheekwereld wordt er regelmatig door bibliotheekprofessionals gesproken over en gewerkt aan innovatie voor de bibliotheek op allerlei vlakken. Met het organiseren van input van buiten in deze denktanksessies en bijeenkomsten, wil Probiblio dit gesprek van nieuwe input voorzien en vooruitlopen op de wens om het publiek meer eigenaar te maken van de bibliotheek. Op naar een betekenisvolle bibliotheek in 2040!

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het project, de denktankleden en de redactie van bibliotheekprofessionals op www.probiblio.nl/denktank-bibliotheek-van-de-toekomst. Of neem contact op met Marjolein Brood via bibliotheekvandetoekomst@probiblio.nl

Meer nieuws