Die goeie ouwe Albert Einstein!

Die goeie ouwe Albert Einstein!

Albert Einstein had het jaren geleden al door: we kunnen de problemen van nu niet oplossen met de manier van denken die de problemen heeft veroorzaakt. Maar hoe dan wel? Innovatie lijkt hier de oplossing voor. Je kunt geen beleidsstuk lezen zonder dat dit woord minstens tien keer voorbij komt. En dat is ook niet zo gek. Onze branche kan wel wat innovatieslagkracht gebruiken. De veranderingen in de samenleving volgen elkaar snel op en hebben vaak een grote impact op het aanbod en werkwijze van bibliotheken. Om met succes in te kunnen spelen op al deze veranderingen is innovatie hard nodig. Maar in de praktijk blijkt het niet altijd even makkelijk om dit te realiseren...

Ook bij Probiblio lopen we hier tegen aan en we zien dat bibliotheken er mee worstelen. Om hier iets aan te doen zijn er binnen Probiblio vier Ynnovators werkzaam. Dit zijn collega’s die bij de Stichting Ynnovate zijn opgeleid tot innovatie procesbegeleiders. Dat klinkt heel chique, maar in de praktijk betekent dit dat zij in staat zijn om een groep te helpen innovatieve ideeën en oplossingen te vinden voor een specifiek vraagstuk. En een prettig bijkomend voordeel is dat zij ook in hun dagelijks werk deze technieken inzetten. Er wordt dan ook niet meer gek opgekeken als vergaderingen ineens heel anders verlopen dan normaal, of een brainstorm wel innovatieve ideeën oplevert.

In het model van 21e eeuwse vaardigheden ligt de focus vooral naar de vier vaardigheden die samen digitale geletterdheid vormen (informatievaardigheden, computational thinking, mediawijsheid, ICTbasisvaardigheden). Maar de vaardigheid ‘creatief denken’ is net zo belangrijk. Zeker als we het innovatief vermogen van de bibliotheken willen verbeteren.

Dus, worstel je met een probleem waar je wel wat innovatieve ideeën voor kunt gebruiken? Of willen jij en je collega’s ook een Ynnovator worden? Laat ons dat dan weten. Samen zorgen we er voor dat er een olievlek van innovatie ontstaat vanaf de werkvloer!

Neem voor meer informatie contact op met Babette Egges via begges@probiblio.nl of 06 24 99 77 96.

Meer nieuws