Dit was de kenniscirkel Marketing: Bereik de jeugd

Dit was de kenniscirkel Marketing: Bereik de jeugd

Het bereiken en enthousiasmeren van jeugd, dat stond dinsdagochtend 10 oktober centraal tijdens de kenniscirkel Marketing in het Verzetsmuseum in Amsterdam. 

 

Zapp en Zappelin

De ochtend begint met een presentatie over Zapp en Zappelin van de NPO door Laura Ophof (communicatiemanager) en Liesbeth Demmenie-Lergner (productmanager Zapp/Zappelin online). Met de Zapp-programma's en kanalen richten zij zich rechtstreeks op de doelgroep 6 tot 12 jaar en met Zappelin vooral op ouders met kinderen jonger dan 6 jaar. In de presentatie ligt de nadruk op het gebruik van sociale media. Zorg dat je het kanaal kiest dat bij je doelgroep past en zoek uit wanneer je doelgroep online is en plaats dan ongeveer twee uur daarvoor je bericht. 

Nog meer do's:

  • Kies je kanalen, maar claim wel je merk op de andere kanalen
  • Maak een contentplanning en houd je daaraan
  • Interactie:
    • Wees bereikbaar
    • Reageer op andere merken
    • Vraag om interactie
  • Gebruik templates
  • Op sociale media mag je in hokjes denken en targetten: 13 tot 24 jaar (voor Facebook)
  • Post voor kinderen om 18.30 uur 

Bekijk de presentatie

 

Brainstorm

Voor de koffiepauze brainstormen groepjes om zoveel mogelijk ideeën te bedenken om kinderen naar de Bibliotheek te krijgen met zogenaamde 'superhero-kaarten'. Bedenk wat bijvoorbeeld Barack Obama of Nespresso zou doen om de jeugd naar de Bibliotheek te krijgen. Team roze heeft de meeste ideeën, vooral gebaseerd op de Muppets: Cookies bakken met Cookiemonster, Liefdesproblemen met Miss Piggy en Kermit, drummen met Animal, et cetera. 

Bekijk hier alle post-its 

Verzetsmuseum

Caroline van der Lee, verantwoordelijk voor marketing & PR van het Verzetsmuseum, spreekt over de marketingstrategie van het Verzetsmuseum en met name over de uitdaging om pubers en jongvolwassenen naar het museum te krijgen. In maart 2018 komt er een nieuwe tentoonstelling over de aanslag op het Amsterdamse Bevolkingsregister in 1943 door het verzet. Het museum zocht een link met het heden vanwege de aansluiting bij jongeren en vond die in het privacy-vraagstuk. Het bevolkingsregister werd indertijd immers opgeblazen zodat de Duitsers geen persoonsbewijzen meer kon controleren op echtheid. Tegenwoordig staan we overal geregistreerd; hoe zou je je sporen kunnen uitwissen? 

Om ideeën te toetsen maakt het Verzetsmuseum gebruik van een focusgroep met jongeren met verschillende achtergronden. Belangrijke leerpunten: 

  • Sluit aan bij de belevingswereld van jongeren. (De link tussen de aanslag op het bevolkingsregister en privacy sprak de focusgroep erg aan.)
  • Neem jongeren serieus. Het hoeft niet allemaal interactief te zijn, ze kunnen best iets lezen. Je hoeft ook niet overal een beroemde vlogger voor in te schakelen.
  • Probeer niet te doen alsof je een van hen bent, want je slaat de plank geheid mis. 

Na de lunch vertelt Caroline nog iets over de ontstaansgeschiedenis van het Verzetsmuseum Junior waarna de deelnemers dit leuke en interactieve museum bezoeken. 

Bekijk de presentatie over het verzetsmuseum

Bekijk de presentatie over de marketing

Meer nieuws