Doe mee aan de Nationale Voorleeslunch 2017

Doe mee aan de Nationale Voorleeslunch 2017

Op vrijdag 6 oktober 2017, Nationale Ouderendag, vindt de vijfde editie plaats van de Nationale Voorleeslunch. Bekende en onbekende Nederlanders lezen die dag voor aan ouderen door het hele land. Onder meer Eva Jinek, Willeke Alberti, Ruben Nicolai, Merel Westrik, Dieuwertje Blok, Johnny Kraaijkamp, Gerard Joling en Jan Siebelink deden in het verleden mee als voorlezers. Er was veel aandacht voor het evenement, van interviews op Radio 1 tot items in SBS Shownieuws en de Telegraaf. 

Net als voorgaande jaren nodigen we je graag uit om zelf een Voorleeslunch te organiseren, in de bibliotheek of in een zorginstelling bij jou in de buurt. 

Geef invulling aan jouw rol in het sociaal domein

Voor bibliotheken is het organiseren van een voorleesevenement voor ouderen een mooie kans om de banden met zorginstellingen en oudere bibliotheekleden aan te halen. Daarnaast biedt deelname aan de Voorleeslunch gelegenheid om de lokale politiek te laten zien welke belangrijke rol de Bibliotheek speelt binnen het sociale domein. 

Nationale Voorleeslunchverhaal

In 2015 schreef Marjan Berk het eerste Nationale Voorleeslunchverhaal, vorig jaar gevolgd door Jan Siebelink. Ook dit jaar zal er speciaal voor de Nationale Voorleeslunch een verhaal geschreven worden. Binnenkort maken ze op de website www.nationalevoorleeslunch.nl bekend welke schrijver dit jaar het verhaal schrijft. 

Nodig jongeren uit om voor te lezen

In september gaat de nieuwe campagne van de Leescoalitie van start, 'Lees met andermans ogen'. Tijdens deze campagne willen we mensen oproepen om boeken of verhalen te lezen die geschreven zijn door of over iemand met een andere achtergrond dan zij zelf. Door het lezen van een verhaal verplaats je je in de levens van de karakters en door het lezen van verhalen over mensen met een cultuur (in brede zin) die niet de jouwe is, kun je je beter in diegene verplaatsen. Zo kun je meer begrip voor de ander krijgen. 

Tijdens de Nationale Voorleeslunch 2017 willen we kinderen en jongeren oproepen om voor te lezen aan ouderen. En om na het voorlezen met elkaar in gesprek te gaan. Over het Voorleeslunchverhaal, maar ook over andere zaken die hen bezig houden. 

Nodig bijvoorbeeld studenten, middelbare scholieren of de lokale Voorleeskampioen uit om voor te komen lezen en na afloop in gesprek te gaan met ouderen. De Nationale Voorleeslunch is een ideale activiteit om te laten zien hoe verbindend mooie verhalen kunnen zijn. 

Hoe kun je meedoen?

Wil je meedoen aan de Nationale Voorleeslunch, vraag dan de gratis toolkit aan bij de Leescoalitie door een mailtje te sturen naar leescoalitie@lezen.nl, o.v.v. Aanvraag toolkit. De toolkit bevat onder meer een draaiboek met concept-planning, een uitnodigingsbrief voor voorlezers en een persbericht. Je ontvangt de toolkit halverwege de maand juni. Voor meer informatie neem je contact op met Peter Spuij (Probiblio), pspuij@probiblio.nl

 

 

Meer nieuws