Doe mee aan Scoor een Boek!

Doe mee aan Scoor een Boek!

Met het leesproject Scoor een Boek! stimuleren en motiveren voetballers leerlingen om zoveel mogelijk boeken te lezen. Afgelopen seizoen deden 36 bibliotheekorganisaties mee, in samenwerking met 590 scholen en 19 betaalde voetbalorganisaties. Om continuering van het project waar te maken, is een structurele aanpak onderzocht in een business case. Voor deelname aan het project Scoor een Boek! geldt vanaf 2020-2021 een landelijke bijdrage (fee) per bibliotheekorganisatie.  

Scoor een Boek! is een project met intensieve samenwerking van lokale, provinciale en landelijke inzet, zowel qua uren als middelen. Om Scoor een Boek! te vervolgen is in de business case inzichtelijk gemaakt welke activiteiten structureel plaatsvinden om het in de ketensamenwerking met POI’s en bibliotheken uit te kunnen voeren.

Waarschijnlijk wordt het eigenaarschap van Scoor een Boek! ondergebracht bij SPN. Zij kunnen echter niet alle kosten op zich nemen. Vanaf volgend schooljaar betekent dat daarom dat deelnemende bibliotheken een fee gaan betalen. Op basis van het inwonertal in het werkgebied van je bibliotheek  (S-M-L-XL) wordt een fee berekend voor landelijke deelname. 

De bibliotheek heeft de keuze om de fee (deels) door te rekenen in bijdrages die ze vragen aan bijvoorbeeld de scholen of de voetbalorganisatie. De genoemde bijdrage is een fee per basisbibliotheek/bibliotheekorganisatie en niet per vestiging. Als een bibliotheek vanuit het fangebied met meerdere voetbalclubs Scoor een Boek! uitvoert, dan wordt de fee alsnog eenmaal gerekend.

In augustus wordt definitief besloten over het eigenaarschap van Scoor een Boek!.

Over Scoor een Boek!

Scoor een Boek! is een uniek leesproject voor leerlingen van groep 5 en 6. Bij dit jaarlijks terugkerend leesproject worden ouders, kinderen, lezen en sport met elkaar verbonden. Met persoonlijke boodschappen stimuleren en motiveren voetballers leerlingen om zoveel mogelijk boeken te lezen.

Meer informatie over de projectorganisatie van Scoor een Boek! lees je hier >>

Bibliotheken lopen alweer warm voor het nieuwe seizoen:

“AZ en Bibliotheek Kennemerwaard verheugen zich om ook komend schooljaar weer deel te nemen aan Scoor een Boek. De leerlingen krijgen meer plezier in lezen, ze lezen vaak dubbel zoveel boeken dan gepland en leerlingen stimuleren elkaar om meer te lezen. Scoor een Boek! draagt bij aan een taalrijke thuisomgeving.”

- Miranda Goudsblom, Adviseur projectfinanciering bij Bibliotheek Kennemerwaard

"Scoor een Boek is een win-win-win project. Een win voor FC Volendam omdat zij zich maatschappelijk kunnen inzetten en tegelijkertijd een nieuwe generatie kunnen laten kennismaken met FC Volendam (alle kinderen gaan naar een wedstrijd). Het is een win voor de deelnemende scholen, omdat ze hun leerlingen mee kunnen doen aan een leesbevorderingsproject dat heel veel enthousiasme genereert, juist (maar niet alleen) bij jongens die lezen niet altijd leuk meer vinden in groep 5/6. En een win voor de bibliotheek omdat Scoor een Boek! laat zien dat je als bibliotheek midden in de gemeenschap staat.”

- David Rozema, Coördinator Collectievorming bij Bibliotheek Waterland en organisator van Scoor een Boek! 2019-2020

Meedoen?

Wil jouw bibliotheek meedoen aan de editie van 2021 van het schooljaar 2020-2021? Stuur voor 31 augustus een mail aan Karen Bertrams (kbertrams@probiblio.nl) met een cc aan j.peijen@cubiss.nl.

Meer nieuws