E-learning Diversiteit en Inclusie voor bibliotheken

E-learning Diversiteit en Inclusie voor bibliotheken

Nederland wordt steeds diverser. Als bibliotheekmedewerkers gaan we uit van de gedachte dat de bibliotheek er voor iedereen is; ongeacht geslacht, leeftijd, inkomen, etniciteit of voorkeuren. Maar hoe realiseer je dat in een veranderende maatschappij? Waar begin je en hoe maak je het verschil? Met Probiblio’s e-learning Diversiteit en Inclusie voor bibliotheken leer je alles over deze thema’s en wat jouw bibliotheek hiermee kan.

Ga meteen naar de e-learning Diversiteit en Inclusie >>

Uit een diversiteitsonderzoek van het Nationale Bibliotheekcongres van 2019, blijkt dat de deelnemende bibliotheken zichzelf gemiddeld een 5,5 geven op het gebied van diversiteit. Over het algemeen kwam een gematigd positief beeld naar voren: 64% heeft diversiteit ‘een beetje op de agenda staan’, tegenover 26% die veel en 10% die geen aandacht aan het onderwerp besteedt. Er is dus nog wat werk te verzetten! Meer diversiteit draagt immers bij aan een betere aansluiting bij verschillende doelgroepen, het imago en de innovatie en creativiteit binnen de bibliotheek (KB, 2019).

Aan de slag met de e-learning diversiteit en inclusie

Speciaal voor medewerkers van bibliotheken die meer willen weten over diversiteit en inclusie ontwikkelden we een e-learning over deze thema's. Je leert aan de hand van oefeningen, filmpjes en theorie van alles over het onderwerp diversiteit en inclusie en wat jij hier als bibliotheek mee kunt. Wat is diversiteit en inclusie precies? Wat is je eigen referentiekader? En hoe ga je om met bewustwording en wat zijn stereotyperingen?

De e-learning bestaat uit twee basismodules die ieder ongeveer 30 minuten duren en die je op jouw eigen tempo kunt maken. In de loop van 2022 komen er meer thematische modules over diversiteit en inclusie. Dus houd onze website en nieuwsbrief in de gaten.

Tip: stuur de e-learning door naar je collega’s en plan alvast een (digitale) afspraak om met elkaar hierover over gedachten te wisselen. Bespreek met elkaar welke inzichten je hebt opgedaan en wat je ermee kunt doen in jouw bibliotheek.

Volg de e-learning Diversiteit en Inclusie >>

Wil je verder aan de slag met diversiteit en inclusie?

Probiblio begeleidt in 2022 een aantal bibliotheken bij het opzetten van een plan van aanpak, om deze thema’s een plek in de organisatie te geven. Daarbij leggen we de focus op verschillende thema’s, waaronder publiek, programmering, partners en personeel. Daarnaast organiseren we voor  ook workshops over deze onderwerpen. Wil je hier meer over weten? Of heb je nog opmerkingen, aanvullingen of vragen over deze e-learning? Neem dan contact op met marketingadviseurs Mijke Morselt of Julia van Haaster.

 

 

Meer nieuws