Een theatraal #biebcongres

Een theatraal #biebcongres

Een enorme hashtag, een nog grotere strandstoel en reusachtige parkbankjes prijken in een hippe fabriekshal. Theater de Kampanje en School7 in het noordelijke Den Helder van de KopGroep bibliotheken, waren dinsdag 20 maart het toneel van het Nationale Bibliotheekcongres. Uiteraard was Probiblio ook dit jaar goed vertegenwoordigd bij dit branche-evenement. Met een unieke activatie op de stand, drie deelsessies en meerdere initiatieven op het inspiratieplein, spreken we van een geslaagde dag!

Van de ene verbazing vallend in de andere, baan ik mij een weg door de stands en het goed geslaagde decor. Ze hebben er dit jaar echt werk van gemaakt en dat smaakt naar meer. Een goed gekozen thema, strandachtig, en alles enorm uitvergroot en daarmee een soort karikatuur van de waarheid. De verlichtte #biebcongres hashtag achterin de fabriekshal is met recht een fotospot en nodigt uit tot tweeten. Het congres was dan ook al snel trending topic en dat is altijd mooi meegenomen. Een zandkunstenaar knutselt met zand de Bibliotheek van de toekomst in elkaar naast een immense strandstoel. De wil om er in te zitten is mogelijk nog groter dan de zetel zelf, maar de moed is klein. Gave en indrukwekkende stands; van een bus vol tropische graffiti en een woonkamer uit grootmoederstijd tot een heuse biechtkamer omgeven door kaarsjes, om jouw missers aan te horen.

Plenair

Het plenaire programma gaat van start,de fabriekshal loopt leeg en de heel hoge theaterzaal stroomt vol. Lucas de Man maakt zijn opwachting, en niet zonder effect, de zaal is meteen weg van hem. “Dag mensen, het gaat goed met de Bibliotheek! Dat denk ik dan, maar ik zeg ook maar wat!” Gelach… We vinden het wel wat, deze directe, intelligente, oprechte en hilarische man en spreker, met een lieflijk Vlaams accent. Dit keer geen statige sprekers maar een soort ‘Zomergasten’ en goede gesprekken.

‘De Man’ zit op een scootmobiel en verwelkomt KB directeur en organisator Lily Knibbeler die op haar gemak komt aan fietsen. Daarna klappen we voor Professor of Urban Studies Maarten Hajer. Hij neemt ons mee naar de essentie van de publieke plek en zijn Places of Hope. “Goeie plekken: Waar mensen zich samen prettig voelen zonder dat ze alleen maar worden bevestigd.” Hajer gaf een Syrische vluchteling het podium, waarop deze een prachtig muziekstuk ten gehore bracht. De man, van oorsprong Palestijns, had nooit een paspoort. “Wie ben ik”, vraagt hij… Geen identiteit, geen thuis. Het ontroert en we geven hem een langgerekt applaus. Architecten Francine Houben en Michiel Riedijk volgen hem op, pratend over inspirerende plekken die géén Bibliotheek zijn. Publieke gebouwen moeten praten, fluisteren, stamelen, stotteren. Ze moeten onderdeel zijn van het verhaal van de stad. En iedereen moet er welkom zijn” aldus Riedijk. Lucas de Man sluit af met een treffende eigen visie op de Bibliotheek, chapeau.

Theatertoer

Naast de bar, naast de strandstoel, vinden we de gezellig gekleurde stand van Probiblio. Met vanaf 12.00 uur doorlopend de theatertoer ‘Veelzijdig Probiblio’. De acteurs maken zich op voor hun entree. Een hippe spoken word artiest staat tussen de beschilderde olievaten (mijn graffiti debuut) en verhaalt over het thema Jeugd & Onderwijs. Een lange Rotterdamse basketballer coacht het publiek bij hun transitie naar de maatschappelijk educatieve Bibliotheek. Een streng ogende soldaat vertelt over persoonlijke ontwikkeling en het leren over erfgoed, met de Break In Box. Een prachtig ogende en klinkende jonge vrouw zingt ten slotte over taalvaardigheid en zelfredzaamheid. Het publiek is enthousiast, over tien minuten de volgende toer!

Er vielen mooie prijzen te winnen bij de Probiblio stand, hieronder de winnaars. Gefeliciteerd! We nemen zo spoedig mogelijk contact met jullie op.

  • HipHop in je bieb workshop: Dorrie Pieterse, Bibliotheek De Groene Venen
  • Minecraft workshop: Sandra Ramkema, Westfriese Bibliotheken
  • Workshop Nederlandse liedjes zingen: Loes Bijl, Bibliotheek Rotterdam
  • Boek over transitie: Gabien Hitzerd, De Bibliotheek Aanzet
  • Twee kaarten Bibliotheekplaza: Marian Klaren, Maassluis/Midden-Delfland

 

Proost!

Een druk programma, we vliegen van hot naar her en de dag vliegt voorbij. We genieten van de prachtige industriële locatie en mooie Bibliotheek aan de overkant. Van de oneindige voorraad hapjes, drankjes en informatie. We netwerken, luisteren, leren begrijpen en vieren. De dag loopt ten einde en het is tijd om de beste Bibliotheek van het jaar te feliciteren: de Stadkamer in Zwolle! Op de tweede plaats eindigt Veendam en Bibliotheek Purmerend behaalt een mooie derde plaats. Gefeliciteerd allen!

We stromen door naar het fantastische diner in een adembenemende onderwatersetting en proosten op een geslaagde dag. Tot volgend jaar!

 

Nicky Duin

Meer nieuws