Erfgoedworkshops: ook in 2022 te boeken

Erfgoedworkshops: ook in 2022 te boeken

Probiblio biedt ook in 2022 workshops aan die erfgoed onder de aandacht van kinderen brengen. Al Minecraftend en inbrekend leren kinderen over de geschiedenis van ons land. Tijdens corona moesten we het helaas rustig aan doen met het geven van workshops, maar nu de meest strenge maatregelen verdwijnen kunnen we ook weer fysiek langskomen. Wel ietsje anders dan je gewend bent. 

Minecraftworkshops en lokaal erfgoed

Kinderen maken kennis met erfgoed door in Minecraft een historisch gebouw of object na te bouwen. Zo denken ze na over hoe een gebouw er vroeger uit zag, hoe het gebouwd en gebruikt werd. Steeds vaker lukt het bibliotheken om een bezoek aan een lokaal erfgoedobject te combineren met een Minecraftworkshop. Dit vergroot het leereffect bij de deelnemers enorm en de geschiedenis gaat voor hen veel meer leven. Kinderen zijn enthousiast en de lokale erfgoedpartners vinden het heel leuk om er aan mee te werken.

Denk aan het bezoek van een bunker, molen, vuurtoren, haven of kasteel. Hetzij op de dag zelf, hetzij in de week ervoor. De deelnemers krijgen een rondleiding, waarbij aandacht besteed wordt aan de historie en de bouwconstructie van het object. Ze maken foto’s en aantekeningen en komen met deze gegevens naar de bibliotheek om heel gericht te gaan bouwen in Minecraft. Vaak vinden de lokale gidsen het leuk om na afloop naar de presentaties te komen kijken, en om er nog eens over na te praten met de deelnemers.

De bibliotheek Schiedam biedt de combinatie erfgoedbezoek en Minecraftworkshop aan scholen aan en daar wordt enthousiast gebruik van gemaakt. Ons bevalt deze manier van werken zo goed, dat we in het vervolg voorkeur geven aan dit soort combinatieworkshops. Dus heb je een erfgoedobject in de buurt en kan je een rondleiding regelen, dan komen wij graag langs om er een gerichte Minecraftworksop aan te koppelen!

BiebBouwers gaan door!

In 2022 bieden we weer iedere 2 maanden een BiebBouwers-challenge aan. Daarin komen onder anderen erfgoedonderwerpen aan bod. Heb je een goed idee voor een leuke challenge, laat het ons dan weten!

Break-in-boxen

Onze spannende fysieke gamekisten worden afgestoft en zijn weer te huur. We hebben vlak voor corona een nieuwe kist gelanceerd, over het gevecht tussen de Romeinen en de Batavieren tijdens de Bataafse opstand in 69 na Christus. Lees meer over onze Break-in-Boxen en reserveer ze als je kinderen een leuke en leerzame middag wil bezorgen. Uiteraard kun je de kist ook langer lenen als je de workshop zelf en op meerdere momenten wil begeleiden.

Waterstrijders

Op www.waterstrijders.nl kunnen spelers vanaf 10 jaar loodgieter Jan helpen zijn stad Slydrecht te verdedigen tegen het stijgende water, en tegen de oprukkende legers van de jaloerse buren. Het is een activiteit die je gratis kunt aanbieden aan de inwoners uit jouw werkgebied. Download de communicatietoolkit via deze pagina.

7 gratis erfgoedcollecties

We hebben 7 erfgoedcollecties met boeken en andere materialen die je kosteloos leent. Onze erfgoedcollecties zijn samengesteld rond de thema’s van 7 erfgoedlijnen van de provincie Zuid-Holland. De bibliotheek kan zo extra aandacht besteden aan een historisch onderwerp en je bezoekers kunnen zich thuis eens uitgebreid verdiepen in verhalen uit de geweldige historie van Holland.

Meer informatie

Heb jij een idee hebben om aandacht te besteden aan een (lokaal) historisch onderwerp? En kun wel wat hulp of advies gebruiken? Laat het ons dan weten. We denken graag met je mee, en schakelen ons uitgebreide erfgoednetwerk in om je activiteit een boost te geven!

Voor meer informatie of het reserveren van een workshop stuur je een mail naar erfgoed@probiblio.nl of bel je met Edo Postma, 023 55 46 343

Meer nieuws