Even voorstellen: team Bibliotheekautomatisering

Even voorstellen: team Bibliotheekautomatisering

Ben je benieuwd wie de mensen zijn achter de Wise servicedesk, of Schoolwise en MediatheekWise? Teamleider Jan Driessen laat je kennis maken met het team Bibliotheekautomatisering en vertelt wat zij nog meer voor bibliotheken betekenen.

Let op: Jan Driessen is sinds februari 2020 niet meer in dienst van Probiblio. Voor vragen terecht bij Manager Automatisering & Digitalisering Roger van der Wal.

De afdeling Bibliotheekautomatisering van Probiblio ondersteunt bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland bij de automatisering van de collecties, het uitlenen van de boeken en de administratie die daarbij komt kijken. Deze expertise en kwaliteit zijn namelijk lastig om te realiseren in de bibliotheek zelf, waar vaak niet de mankracht of kennis beschikbaar is. Bovendien doen zich soms situaties voor die voor jou als bibliotheekmedewerker nieuw zijn, maar voor het team bibliotheekautomatisering dagelijkse kost. Praktische ondersteuning die de medewerkers op de biebvloer goed kunnen gebruiken!

Het team bestaat uit mensen die allemaal vanuit een andere richting in de branche bij Probiblio terecht zijn gekomen. Het zijn niet allemaal ICT'ers – dat zou je misschien denken – maar stuk voor stuk mensen die heel goed weten hoe zij de bibliotheek met de beschikbare oplossingen het beste van dienst kunnen zijn.

Team op de achtergrond

Waar de meeste teams van Probiblio bezig zijn met het realiseren van projecten in samenwerking met de bibliotheek, opereert het team Bibliotheekautomatisering voornamelijk op de achtergrond. Jan Driessen, sinds september 2018 teamleider: “Het meest spannende dat wij meemaken, is als op maandagochtend vijf voor negen het systeem platligt en de bibliotheek om tien uur open gaat. Dan staan wij opeens in de picture.”

Uitdagingen

Verschillen tussen bibliotheken maakt alles dat het team doet maatwerk. Jan: “Je hebt grote en kleine, stads- en plattelandsbibliotheken, die zijn niet altijd precies hetzelfde. Diversiteit in bibliotheken en hoe zij in het verleden zijn omgegaan met bibliotheekautomatisering en collectieprocessen verschilt enorm. Dat is lastig, omdat wij geen one size fits all-benadering hebben. We moeten bij iedere bibliotheek, ondanks dat 80% van wat wij doen gestandaardiseerd is, een stukje maatwerk doen. Dat maakt het werk wel erg interessant.”

Samen kijken naar de toekomst

De komende tijd werken Jan en zijn team er hard aan om intern nog beter de handen ineen te slaan met andere afdelingen, om zo de bibliotheek nog beter van dienst te kunnen zijn. “Er is veel overlap met het team Digitale Bibliotheek; meer samenwerking met hen zou goed zijn,” zegt Jan.

Maar ook de samenwerking met andere POI’s staat op de agenda. “Op die manier kunnen we bibliotheken nog meer kwaliteit, continuïteit en lagere kosten bieden. Als je ervan uit gaat dat bibliotheken verhoudingsgewijs steeds minder subsidie krijgen, en wat ze daarvoor aan automatisering besteden graag omlaag willen hebben en steeds meer nieuwe dingen moeten gaan doen, dan is het goed als ze kosten kunnen besparen. We gaan binnenkort van start met een ‘keten businesscase’, waarbij we met de hele sector kijken hoe we bibliotheekautomatisering en catalogusbeheer zo kunnen inrichten dat we goed met elkaar samenwerken. Ik geloof daar in. Goed functionerende ICT is de ruggengraat van een bibliotheek.”

Wil je meer weten over het team Bibliotheekautomatisering en hun producten en diensten?

Deze factsheet geeft in één oogopslag inzicht in het team en hun portfolio.

Let op: Jan Driessen is sinds februari 2020 niet meer in dienst van Probiblio. Voor vragen terecht bij Manager Automatisering & Digitalisering Roger van der Wal.

Bekijk de producten van Bibliotheekautomatisering.

Meer nieuws