Facebook trends 2019

Facebook trends 2019

2018 was een turbulent jaar voor Facebook. De privacy-schandalen zullen je niet ontgaan zijn. Dit resulteerde in de stagnatie van het aantal Facebook-gebruikers. Velen stapten over op bijvoorbeeld Instagram. Maar Facebook is nog niet afgeschreven met wereldwijd 2,2 miljard gebruikers. Ben je benieuwd naar de koers van Facebook in 2019 en wat dit voor je bibliotheek betekent? Lees dan verder!

Facebook in Nederland

In 2019 zijn er in Nederland 640.000 minder Facebook-gebruikers dan in 2018. Daarvan hebben 400.000 mensen niet meer ingelogd en maar liefst 240.000 mensen hun account helemaal opgezegd. De voornaamste reden om te stoppen met Facebook is het gedaalde vertrouwen in het platform. Toch is Facebook, op Whatsapp na, met ruim 10 miljoen gebruikers het grootste sociale medium van Nederland.

Bron: Newcom – Social media onderzoek 2019

Oudere doelgroepen stabiel op Facebook

Het gebruik van Facebook daalt vooral binnen de groep mensen die jonger zijn dan 40 jaar, voornamelijk jongeren tussen de 15 en 19 jaar. Zij stappen steeds vaker over naar Instagram. Het gebruik van Instagram groeit in 2019 met 830.000 gebruikers. Bij de oudere doelgroep is het gebruik van Facebook stabiel. Voor de bibliotheek is het daarom goed om deze trend in de gaten te houden en te bedenken welke doelgroep je met je boodschap wil bereiken en welk sociale medium hiervoor het meest geschikt is.

Voor nu lijkt het erop dat vooral de doelgroep boven de 40 jaar goed te bereiken is op Facebook. Wil je juist de jongere doelgroep bereiken? Ga dan met Instagram aan de slag!

Bron: Newcom: Social Media onderzoek 2019

Lager (organisch) bereik

In 2018 is een nieuw algoritme voor Facebook in gebruik genomen. Het bereik van een bericht wordt nu anders gemeten, wat een lager (organisch) bereik geeft (oftewel: een lager aandeel van je volgers krijgt het bericht ook te zien in hun timeline). Waar het eerst al als bereik telde als een bericht alleen geladen was, maar nog niet gezien (bijvoorbeeld omdat je eerst nog naar beneden moest scrollen), wordt het nu pas als bereik geteld als het bericht ook echt gezien is.

Focus op interactie in plaats van op volgers

Interactie met je doelgroep was al belangrijk, maar telt nu nog zwaarder mee. Hoe meer interactie, hoe vaker je berichten getoond worden aan je volgers. Als bibliotheek wil je daarom niet als doelstelling hebben om zoveel mogelijk volgers te hebben. Het is juist belangrijk dat je de interactie aangaat met de mensen die je berichten lezen. Bibliotheken hebben veel waardevolle content, die ook in staat is om te prikkelen. Gebruikt dit om interactie met je doelgroep te krijgen.

Stories worden relevanter

Op Instagram wordt de optie stories al veel gebruikt. Stories zijn korte, vluchtige verhalen, foto’s of video’s die je kunt opleuken met afbeeldingen en tekstZe zijn maar beperkt zichtbaar (24 uur). De verwachting voor 2019 is dat op Facebook meer stories gedeeld worden dan berichten in het nieuwsoverzicht (tijdlijn). Om relevant te blijven is het daarom belangrijk dat je stories een onderdeel van je contentkalender maakt.

Adverteren steeds belangrijker

Als je zichtbaar wilt zijn voor een groot deel van je doelgroep, ontkom je er niet aan om te adverteren. Sinds het nieuwe algoritme van Facebook wordt er anders naar advertenties gekeken. Het draait nu niet alleen om geld, maar ook om de waarde van je advertentie. Zijn bijvoorbeeld de tekst, afbeelding, video en landingspagina relevant voor je doelgroep? Ook hier telt interactie weer mee, dus het is belangrijk dat je volgers reacties achterlaten en de post delen.

Voor een klein budget kun je al adverteren op Facebook. Door advertenties te testen weet je precies wat wel en wat niet werkt.

Facebook nog steeds relevant

Aanwezig zijn op Facebook blijft ook in 2019 relevant voor bibliotheken. Een groot deel van onze (oudere) doelgroepen is aanwezig op dit platform. Als bibliotheek doe je er goed aan om de content af te stemmen op deze doelgroepen en te focussen op het stimuleren van interactie, in plaats van meer volgers te krijgen. Dit komt zowel het organisch bereik als je eventuele advertenties ten goede. Experimenteer met de Facebook stories, je kunt hiermee extra opvallen.

Sparren?

Wil je nog eens verder praten over de mogelijkheden die Facebook biedt voor jouw bibliotheek? Neem dan contact op met Kerstin Carbajal Henken, tel. 06 144 00 777 of e-mail kcarbajal@probiblio.nl.

 

Meer nieuws