Handreiking de Bibliotheek op school in het mbo

Handreiking de Bibliotheek op school in het mbo

Steeds meer bibliotheken werken samen met mbo-scholen. Maar hoe bouw je een goed een-op-en-contact uit tot een brede en structurele samenwerking? Een nieuwe, landelijke handreiking voor bibliotheken over de Bibliotheek op school in het mbo geeft inzicht in beleidskeuzes, borging en het implementeren van structurele samenwerking.

De samenwerking tussen bibliotheek en het mbo vergt een goede voorbereiding. Mbo-opleidingen variëren enorm in grootte en indeling. De grotere opleidingen zijn vaak verspreid over meerdere locaties, terwijl de kleinere mbo-scholen meer gecentreerd studies verzorgen. Maar het is een kansrijke samenwerking, want Nederland telt bijna 500.000 mbo-studenten en een aanzienlijk deel van deze studenten heeft moeite met taal en lezen. Steeds meer mbo’s kloppen dan ook bij bibliotheken aan.

Handreiking 

Deze brochure helpt bibliotheken om na te denken over de samenwerking met mbo-scholen. Een goede voorbereiding is het halve werk. Het belangrijkste uitgangspunt is dat de expertise die bibliotheken mbo-scholen te bieden hebben, het verschil kan maken in de ontwikkeling van de geletterdheid van studenten.

Lees de Handreiking de Bibliotheek op school in het mbo

Deze publicatie is gebaseerd op de eerder verschenen Themapublicatie geletterdheid mbo van Probiblio (2020) en is aangevuld met landelijke kennis en ervaringen uit de praktijk.

Probiblio adviseur Lisa Bakker en voormalig Probiblio-collega Marlon Mendonca Dias schreven samen met Marleen Wijnen van Stichting Lezen deze handreiking. 

Communicatiehandleiding

Bekijk ook nog eens de communicatiehandleiding, die inzicht geeft hoe je als bibliotheek de communicatie met het mbo goed kunt opzetten. Bibliotheken in Zuid-Holland kunnen een interactieve kaart raadplegen om te zien welke mbo’s in hun werkgebied liggen. Bekijk ook deze heldere infographic over samenwerking met het mbo.

Meer weten over samenwerken met het mbo?

Wil jouw bibliotheek meer advies over de invulling van samenwerking met het mbo? Maak een afspraak met onze nieuwe adviseur Geletterdheid mbo, Geert-Jan Davelaar

Lees hier wat Probiblio voor jou kan betekenen. 

 

Meer nieuws