Hét lijsttrekkersdebat van de gemeente in jouw Bibliotheek?

Op woensdag 21 maart 2018 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Probiblio vindt dat een mooie aanleiding om de bibliotheekfunctie Ontmoeting & Debat goed onder de aandacht te brengen. Omdat de Bibliotheek van oudsher een laagdrempelige en neutrale plek in de gemeente is, is het een uitermate geschikte locatie voor een verkiezingsdebat. Daarom willen wij in co-productie met een aantal bibliotheken (in Zuid-Holland) een goed en professioneel lijsttrekkersdebat organiseren.
Heb je interesse, meld je dan zo snel mogelijk aan. Wij kunnen dit voor een beperkt aantal locaties uitvoeren!
Waar zorgt Probiblio voor?
- Een uitgewerkt debatformat van anderhalf uur inclusief draaiboek.
- Een professionele gespreksleider voor het lijsttrekkersdebat.
- Intensieve begeleiding van begin tot het einde inclusief een trainingsdag met alle deelnemende bibliotheken.
- Aanspreekpunt voor praktische en inhoudelijke ondersteuning.
Wat doet de Bibliotheek zelf?
- Vast aanspreekpunt aanwijzen binnen de Bibliotheek gedurende de voorbereiding en tijdens het debat.
- Zaal(inrichting) regelen waar het debat zal plaatsvinden (toegankelijke ruimte in de Bibliotheek of extern).
- Professionele techniek regelen.
- Uitnodigen politieke partijen (Probiblio of de debatleider staat je bij om hierin te helpen).
- Zorgdragen voor uitnodigen en informeren lokale media.
Het debat vindt plaats tussen 6 en 20 maart. De exacte datum van het debat wordt in overleg afgestemd. Wil jij in jouw Bibliotheek hét lijsttrekkersdebat van de gemeente organiseren, pak dan deze mooie kans en meld je aan. Het aantal plekken is beperkt dus we maken de afweging maken op basis van spreiding in de provincie. Aanmelden kan tot 12 januari 2018. Een week later hoor je welke bibliotheken aan dit mooie project mee kunnen doen.
Vast debatformat
Het debat zal plaatsvinden volgens een vast format. In anderhalf uur leert het publiek de kandidaten kennen en ervaart wat de fundamentele verschillen zijn tussen de partijen.
- Elke kandidaat mag in een pitch van één minuut vertellen waar die partij voor staat, wat hen drijft en wat hun plannen zijn.
- Met een stellingenvuur aan het begin wordt direct duidelijk waar alle partijen het over eens zijn, en waar de grootste verschillen zitten.
- In drie of vier debatrondes gaan de deelnemers aan het debat de diepte in. Elke debatronde gaat over een concreet voorstel dat symbolisch is voor de fundamentele ideologische verschillen. Deze rondes beginnen met 1-op-1 debatten tussen een partij die voor en een partij die tegen is.
- Het debat gaat in hoog tempo, maar kandidaten krijgen wel de ruimte uit te spreken zonder elkaar steeds te onderbreken. De debatleiders zorgen ervoor dat het geen kippenhok wordt!
- In het debat is ruimte voor ongeveer acht verschillende politieke partijen. Maar ook voor de kleine partijen is ruimte: ook zij krijgen hun ‘minute of fame’ en krijgen een stemkaart om te laten zien waar ze staan. Er wordt een indeling gemaakt die recht doet aan de verhoudingen binnen de gemeente.
- Bij elke stelling mag het publiek meestemmen en meepraten. Zo garanderen we dat de kandidaten zich tot het publiek richten. Standaard werken we met rood/groene kaarten, maar daarnaast bieden we optioneel een (gratis) digitale tool aan.
Twee debatleiders met humor en inhoud
Rogier Elshout
Rogier Elshout is een debatleider met jarenlange ervaring. Hij leerde het ambacht bij het Nederlands Debatinstituut. Hij combineert degelijk vakmanschap met een gezonde afkeer van conventies. Debatten gaan bij hem in volle vaart en met humor, maar we springen wel middenin de hete brij.
Rogier leidde als gespreksleider lokale verkiezingsdebatten in 2014, Europese debatten in 2016 en debatten voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Dat deed hij voor algemeen publiek, maar ook voor experts of juist laaggeletterden. Hij zorgde ervoor dat ze leuk, fris en enthousiasmerend werden. Maar vooral hun doel haalden: duidelijkheid bij het publiek over de relevante verschillen en overeenkomsten tussen de partijen.
Joost Hoebink
Joost Hoebink is een zeer ervaren debatleider. Naast zijn werk als dagvoorzitter leidde hij vele tientallen (verkiezings)debatten. Waaronder het lijsttrekkersdebat van de Tweede Kamerverkiezingen in 2012, Utrecht Kiest bij de verkiezingen in 2014 en Het Grote Zorgdebat in 2016.
Joost was verslaggever bij NPO Radio1 en ontwikkelde zich daar tot een zeer scherp vragensteller die de kern van elk debat naar boven weet te halen. Inhoudelijk voorbereid, altijd interactief en toegerust met een ontwapende dosis humor!
De trainingsdag
De trainingsdag vond op 30 januari plaats. Alle deelnemende bibliotheken gaan enthousiast en vol inspiratie aan de slag om er een mooi event van te maken.
Contactpersonen:
Projectleider: René Kronenberg, senior strategisch adviseur. Voor dit project borduurt René voort op zijn ervaringen met gemeenten, politieke partijen, verkiezingen, publieksdebatten (verkiezingsdebatten), media, et cetera.
René is telefonisch (06-22224791) of per mail (rkronenberg@probiblio.nl) te bereiken.
Productmanager a.i.: Carolina Bongers. Voor dit project borduurt Carolina voort op haar jarenlange ervaringen met het begeleiden van complexe projecten.
Carolina is telefonisch (06-11086651) of per mail (cbongers@probiblio.nl) te bereiken.