Hoe ga je aan de slag met CRM?

Hoe ga je aan de slag met CRM?

Samen met een werkgroep van 8 bibliotheken heeft Probiblio zich de afgelopen 3 jaar verdiept in vragen als ‘Wat is CRM en hoe kunnen we het inzetten voor onze bibliotheek?’, ‘Hoe stel ik een goede CRM-strategie op?’ en ‘Welk systeem past daar dan het beste bij?’. De stappen die we hierbij doorlopen hebben, onze tips en leerpunten en de CRM-projecten die we de komende periode samen oppakken, lees je in dit document.

Bij CRM (Client Relationship Management) draait het om klantgericht ondernemen. Hierbij is het belangrijk dat je werkt vanuit een strategie. Op die manier kan de hele organisatie ervoor zorgen dat de klant centraal staat. Je gebruikt opgebouwde kennis om zo gericht en relevant mogelijk met klanten en relaties te communiceren en processen te stroomlijnen.

Bekijk de publicatie >>

Het project CRM

In 2018 zijn we met 8 bibliotheken gestart met de leergang ‘CRM voor bibliotheken’. Doel van deze leergang was om te komen tot een degelijke CRM-strategie per bibliotheek. Ook kennisuitwisseling rondom de te maken keuzes en ervaringen rond CRM-(deel)projecten stond hoog op de agenda.

In 2019 heeft een subgroep van 3 bibliotheken de keuze gemaakt om samen op te trekken in systeemkeuze, om aan de slag te gaan met een nieuw CRM systeem. Op basis van gedeelde CRM-ambities hebben zij een plan van eisen opgesteld. Dit heeft geleid tot presentaties van verschillende CRM-leveranciers en is een keuze gemaakt. De implementatie fase is inmiddels gestart.

6 tips om meteen aan de slag te gaan met CRM

Als je met CRM aan de slag wil in jouw bibliotheek, hebben we een paar tips geselecteerd:

  1. Implementeer organisatie breed
  2. Creëer betrokkenheid
  3. Deel verantwoordelijkheid
  4. Start met de quick wins
  5. Maak het meetbaar
  6. Werk vanuit een strategie

Lees meer over deze tips en het project op: crm.probiblio.nl >>

Meer weten?

Wil je meer informatie over dit project of wil je aanhaken? Neem dan contact op met Miranda de Jong: mdjong@probiblio.nl of kijk op deze pagina.

Meer nieuws