Inhoudelijk programma bibliotheken voor tijdens de Kinderboekenweek 2020

Inhoudelijk programma bibliotheken voor tijdens de Kinderboekenweek 2020

Van 30 september tot en met 11 oktober 2020 trakteren we kinderen op een historische Kinderboekenweek. Onder het motto En toen? gaan we terug in de tijd. Probiblio maakt jaarlijks samen met bibliotheken een inhoudelijk programma. Dit jaar: het doe-boekje ‘Tijdreizen’ met leuke opdrachten en het spel 'Teletrotters & Temponauten'. En voor op de biebvloer is er een stickerspeurtocht bij het boek 'Hadden de Grieken al raketten?' van Govert Schilling. Hiermee activeer je kinderen om gewapend met de beste kinderboeken op onderzoek te gaan in de geschiedenis. Het programma is zowel online als offline in te zetten. 

Doe-boekje en stickerspeurtocht

Het doe-boekje 'Tijdreizen' is aantrekkelijk vormgegeven door Barbara Mulderink, als een soort ‘vakantie-doe-boek’ met opdrachten, puzzels en spellen. Alles rondom de allerbeste kinderboeken over het thema geschiedenis. In het hart van het boekje vind je het spel 'Teletrotters & temponauten: uit welke tijd kom jij? Ga op expeditie door de geschiedenis en ontdek waar jij je thuis voelt!'

Met het doe-boekje gaan kinderen van 8 tot en met 12 jaar op expeditie door de tijd. Ze maken kennis met de leukste kinderboeken over geschiedenis en met de mogelijkheden van de bibliotheek. Dat kan individueel, maar ook met begeleidend programma als groepsactiviteit of als schoolactiviteit. Voor bibliotheken is er een stickerspeurtocht bij het boek 'Hadden de Grieken al raketten' van Govert Schilling. Kinderen gaan alleen of in groepen aan de slag met een opdrachtvel met wel/niet waar vragen rondom leuke weetjes over techniek door de eeuwen heen.

Het pakket bevat:

 • Programmabeschrijving met alle elementen;
 • Ondersteunende PowerPoint presentatie bij het doe-boekje 'Tijdreizen' en spel 'Teletrotters en Temponauten' voor groepsontvangsten;
 • Titellijst;
 • Ideeëngenerator;
 • PowerPoint presentatie van Bekroonde Kinderboeken 2020;
 • Online communicatietoolkit.

Prijs: € 150,- voor bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland, € 180,-- voor overige bibliotheken.

N.B.: Natuurlijk voorzien we in een lockdown-variant, als dat nodig blijkt. 

Apart bestellen:

 • Doe-boekjes per pakketje van 30 stuks: € 10,--.
 • Stickerspeurtocht per vestiging (1 set van 10 verschillende herbruikbare zuignap-stickers in A3-formaat): € 30,-. Nog enkele stuks verkrijgbaar.

NB: Het is alleen mogelijk Doe-boekjes en Stickerspeurtochten te bestellen samen met het programma, uitgezonderd nabestellingen

Bestel het Pakket TijdReizen voor de Kinderboekenweek 2020 >>

Data

 • Vanaf nu: aanbod en bestelmogelijkheid voor het programma.
 • Donderdag 4 juni van 13.00-14.00 uur: Sneak Preview, met daarin de onderdelen van het programma toegelicht in een ZOOM-meeting. Aanmelden voor de Sneak Preview kan via deze link.
 • Begin juli: levering van programma en doe-boekjes bij bibliotheken.
 • Bestellen kan tot en met de start van de Kinderboekenweek.

En verder

 • Op zoek naar nog meer verdieping voor de Kinderboekenweek, of als randprogrammering? Probiblio biedt een aantal hele leuke en uitdagende activiteiten om mensen op een laagdrempelige en speelse manier kennis te laten maken met erfgoed en hun lokale historie. Alle lesbrieven van de Lab Out Of The Box leskisten zijn te downloaden op onze website (klik hier voor meer informatie).
 • Met de programeer-leskist Micro-bit MakerKit van Bibliotheek Eemland zorg je voor een futuristische invulling van het thema in het kader van het Weekend van de Wetenschap op 3 en 4 oktober 2020. 
 • Kunstgebouw ontwikkelt samen met Erfgoedhuis Zuid-Holland en Probiblio een lespakket voor het basisonderwijs binnen het thema van de Kinderboekenweek 2020 'En toen...'. Elke les heeft een historisch verhaal uit een kinderboek als vertrekpunt en koppelt deze aan beeldende opdrachten. Vanaf 30 augustus 2020 kun je het hier gratis downloaden.

Meer informatie

Neem contact op met Karen Bertrams

Dreamteam: Probiblio: Aniek van Son, Karen Bertrams, collectionista’s Maaike Landman en Anne-Marie Terlouw en team marketing (communicatietoolkit); Bibliotheek Eemland: Lies Pannevis en Reda van der Putten; Bibliotheek Schiedam: Jenny Maarschalk; Bibliotheek Rotterdam: Caroline Koenen; Kunstgebouw & Erfgoedhuis Zuid-Holland.

Meer nieuws