Inspiratiegids voor het werven van vrijwilligers

Inspiratiegids voor het werven van vrijwilligers

Werkt jouw bibliotheek met vrijwilligers, dan weet je dat de werving van nieuwe krachten een intensief proces is. Het is belangrijk om een goede procedure in te richten waarbij je helder formuleert waarom je een vrijwilliger zoekt, wie je zoekt en voor welke werkzaamheden. Probiblio bundelde een format voor een werving en selectieprocedure, communicatietips en een stijlgidsje in een inspiratiedocument.

Samen met Bibliotheek Amstelland bracht Probiblio het afgelopen jaar de communicatie rond de werving van vrijwilligers in lijn met de merkwaarden van de bibliotheek. Ook keken we naar het proces van het werven van vrijwilligers. Hoe doe je dat en waar vind je ze? Dit heeft geleid tot deze publicatie.  

Ellen Peters, adviseur van Randstad/Probiblio, zegt over het werven van vrijwilligers: “Vrijwilligers kunnen echt iets toevoegen aan je organisatie! Stel je zelf altijd eerst de vraag; wat is de reden dat iemand ervoor kiest vrijwilliger te worden? Past dit bij jouw bibliotheek en het werk wat je te bieden hebt? Wanneer je het antwoord op deze vragen weet voordat je de werving start, zul je merken dat je succesvol bent in je werving van de juiste vrijwilliger.”

Bekijk de inspiratiegids >>

Weten waar de bibliotheek voor staat

In de gids behandelen we ook hoe het werven van vrijwilligers zich verhoudt tot de merkwaarden van de bibliotheek.

Monique van der Loo, marketing adviseur bij Probiblio benadrukt: ”Het is belangrijk dat klanten in elk contact met de bibliotheek een consistente klantervaring beleven en voelen waar de bibliotheek voor staat. En als je vrijwilligers (en overige medewerkers) zelf al vanaf het allereerste contact met de bibliotheek voelen waar het merk voor staat, gaan ze dit ook vanzelf ook zo uitdragen in hun klantcontacten.”

Gestructureerde aanpak

Het is belangrijk dat het proces rondom de werving van vrijwilligers gestructureerd wordt aanpakt. Het inspiratiedocument geeft je hiervoor een aantal handige handvatten en tips voor de werving & selectie van vrijwilligers: hoe trek de mensen aan die jij zoekt? Het is belangrijk om te weten waarom mensen vrijwilliger worden.

Maaike Verhoeven, HRD adviseur bij Probiblio: “Het vinden van nieuwe vrijwilligers kan soms veel tijd kosten en weinig opleveren. Een gestructureerde aanpak met een planning en heldere afspraken kan helpen om dit sneller en efficiënter aan te pakken. Vaak maak je hier meteen een goede eerste indruk mee op belangstellenden.”

Je vindt verder concrete tips voor het aantrekken van bepaalde typen vrijwilligers en een intakeformulier en checklist voor het starten van de vrijwilliger die je meteen kan gebruiken.

TIP: Jonge vrijwilligers nodig? Laat ze geen brief en c.v. opsturen, maar een korte videosollicitatie.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Maaike Verhoeven, via MVerhoeven@probiblio.nl of bel naar 06-36223399. Probiblio ondersteunt bibliotheken bij het professionaliseren van het werken met vrijwilligers, lees meer.

 

Meer nieuws