Kwartfinales Nationale Voorleeswedstrijd 6 maart van start!

Kwartfinales Nationale Voorleeswedstrijd 6 maart van start!

Vanaf 6 maart gaan de kwartfinales van de Nationale Voorleeswedstrijd in Noord- en Zuid-Holland van start. De Nationale Voorleeswedstrijd is een jaarlijks terugkerende voorleeswedstrijd voor kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Door mee te doen aan De Nationale Voorleeswedstrijd ervaren leerlingen op een speelse manier dat voorlezen leuk en waardevol is. Doel is om kinderen enthousiast te maken voor lezen in het algemeen en kinder- en jeugdliteratuur in het bijzonder.

Het is alweer de 26e editie van de Nationale Voorleeswedstrijd. Dit jaar doen landelijk meer dan 3.100 scholen mee.

Vanaf september vonden er voorleeswedstrijden op school plaats. Na de wedstrijd op school organiseerden bibliotheken de lokale en regionale rondes in januari tot en met maart. De winnaars gaan naar deze kwartfinales. De volgende ronde, de provinciale finales, vinden plaats in Amsterdam op 10 april en in Rotterdam op 3 april aanstaande. Uiteindelijk lezen twaalf provinciale kampioenen tijdens de landelijke finale op 22 mei in schouwburg Amstelveen voor uit hun favoriete boek en strijden om de titel De Nationale Voorleeskampioen 2018/2019.

688 schoolkampioenen in Noord- en Zuid-Holland

De bibliotheken in Noord-Holland organiseren in drie verschillende regio's voorleeswedstrijden. Meer dan 260 schoolkampioenen strijden in Noord-Holland in de voorrondes. De kwartfinales van de Nationale Voorleeswedstrijd in Noord-Holland vinden plaats op zaterdag 16 maart in Tuitjenhorn, op zondag 17 maart in Amsterdam en op woensdag 20 maart in Hoofddorp.

De bibliotheken in Zuid-Holland organiseren in vier verschillende regio's voorleeswedstrijden. Bijna 428 schoolkampioenen strijden in Zuid-Holland in de voorrondes. De kwartfinales van de Nationale Voorleeswedstrijd in Zuid-Holland vinden plaats op woensdag 6 maart in Rotterdam, op woensdag 13 maart in Voorburg, op woensdag 20 maart in Hellevoetsluis en in Leiden.

Gekozen voorleesboeken

Alle voorlezers lezen een fragment voor uit een zelf gekozen boek. De meest gelezen boeken dit jaar zijn: ‘Dagboek van een Muts’ van Rachel Renee Russel, ‘Matilda’ van Roald Dahl en ‘Achtste-groepers huilen niet’ van Jacques Vriens. Rachel Renee Russel staat voor het derde achtereenvolgende jaar op de eerste plaats.

Heb je vragen of wil je graag één van de finales bijwonen, neem dan contact op met Margreet Spit of Cynthia Overbeek, tel. 023 55 46 100, e-mail voorleeswedstrijd@probiblio.nl.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een campagne van de Stichting Lezen en wordt samen met de bibliotheken uitgevoerd. De lokale rondes, kwartfinales en provinciale finales worden georganiseerd door bibliotheken en de Provinciale Ondersteuningsinstellingen. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Meer nieuws