Laat verhalen leven! Maak van de jeugdafdeling een verrassende plek!

Laat verhalen leven! Maak van de jeugdafdeling een verrassende plek!

Een waanzinnige boomhut van dertien verdiepingen, een speurtocht langs de planeten uit De Kleine Prins of een briefwisseling met muizenheld Geronimo Stilton. Het is een greep uit de ideeën die op de Probiblio Projectendag naar voren kwamen in het kader van het project 'Laat verhalen leven' van Probiblio-team Digitale Geletterdheid. Om kinderen te stimuleren meer te gaan lezen bedenken we tot de verbeelding sprekende installaties en ontwerpen. Samen met vier nader te bepalen bibliotheken gaan we die in 2020 verder uitwerken. Interesse? Lees dan snel verder en meld je aan

Het uitgangspunt voor 'Laat verhalen leven' is dat elke jeugdafdeling een verrassende plek behoort te zijn. Een plek waar kinderen met plezier naartoe gaan en waar ze worden uitgedaagd om te gaan lezen. Door het plaatsen van interactieve elementen of installaties willen we kinderen prikkelen om het avontuur aan te gaan en aan het eind van de middag een boek mee naar huis te nemen. Een van de deelnemers van de Projectendag formuleerde het mooi:

"De jeugdafdeling van de bibliotheek zou zoals de ballenbak van de IKEA moeten zijn!"

En natuurlijk, sommige bibliotheken doen dat al heel erg goed. Maar de ervaring leert dat dit bij veel bibliotheken helaas nog niet altijd het geval is. Dat werd ook beaamd door de aanwezige deelnemers. En gezien de hoge opkomst tijdens deze presentatie op de Projectendag, willen veel bibliotheken hier blijkbaar verandering in brengen.

Snelkookpan-sessie

Het idee dat zich in ons hoofd genesteld had was nog niet veel meer dan dat: een vaag idee. We wilden op zoek gaan naar interactieve middelen, waarmee een jeugdafdeling van statische plek naar avontuurlijk omgeving getransformeerd kan worden. Om dit idee kracht bij te zetten besloten we een kort filmpje te maken.

Na dit filmpje vroegen we deelnemers om aan de hand van een favoriet kinderboek een aantal scenes of locaties uit dat boek uit te werken in twee interactieve installaties die op een jeugdafdeling geplaatst kunnen worden. Het ene idee moest een budgetoplossing worden; het andere mocht zonder beperkingen van budget worden bedacht. Een 1:1 replica van de Waanzinnige Boomhut van dertien verdiepingen? Tuurlijk, komt voor elkaar!

Opgehaalde ideeën

In totaal werden er zo’n 70 ideeën bedacht, die we niet allemaal met jullie zullen delen. Maar enkele willen we jullie toch niet onthouden.

• Een lamp met kap die zoals de vuurtoren in het boek Lampje een schaduwspel op de muur projecteert;
• Een snackautomatiek waaruit je geen kaassoufflé maar een dwarsligger trekt;
• Een verhalenhelm: een gepimpte droogkap met ingebouwde VR-bril waarin korte verhalen bekeken kunnen worden;
• De cocon uit Rupsje Nooitgenoeg met verkleedspullen.
• De Muizenbrievenbus: stel een vraag aan Geronimo Stilton en krijg een paar dagen later antwoord;
• Hoe zou jouw boomhut van dertien verdiepingen eruit zien? Kinderen bouwen hun eigen verdieping die op een vlaggenmast geschoven kan worden.
• Een speurtocht door de bieb langs de planeten uit De Kleine Prins of de landen uit De Kleine Kapitein.

Meedoen in 2020?

Het project gaat in 2020 van start met vier bibliotheken: twee uit Noord-Holland en twee uit Zuid-Holland. Deze bibliotheken worden binnenkort uitgekozen. Heb je al op de Projectendag ingetekend op de interesselijst? Dan krijg je binnenkort van ons een mailtje. Was je niet op de Projectendag, maar heb je wel interesse? Stuur dan een mailtje naar Britt van Teijlingen, Adviseur Digitale Geletterdheid: bvteijlingen@probiblio.nl.

 

Meer nieuws