Levendig biebcongres programma van Probiblio

Levendig biebcongres programma van Probiblio

Probiblio gaat in theaterstijl! Het grootste congres van de bibliotheekbranche vindt dit jaar plaats op 20 maart in Theater de Kampanje te Den Helder. Bemachtig bij binnenkomst een toegangsbewijs voor de live theatertoer bij onze stand getiteld ‘veelzijdig Probiblio’! Naast deze belevenis, houden we drie interessante deelsessies: Gezocht: (Digi)Helden mét zonder cape!, Digitale geletterdheid? Wij zijn expert! en De Lonkende Leestafelshow. Maar dat is niet alles, onze mensen vind je tevens terug in de creatieve zone met de Biebapp en op het inspiratieplein bij de stand met de Escape room Cybersecurity!

Probiblio programma

Inspiratieplein:

  • Theatertoer veelzijdig Probiblio: live theater vanaf 12.00 uur, laatste voorstelling om 16.20 uur. Ontdek wat Probiblio je allemaal te bieden heeft!
  • Escape Room Cybersecurity (Koen Baaij en Rineke Zwanenburg). 'De computer doet vreemd, het onderzoeksteam is verdwenen, handel snel om een ramp te voorkomen. Door raadsels, proefjes en puzzels op te lossen kan het mysterie worden opgelost.'

Creatieve zone:

  • De BiebApp (Ineke Goedhart Probiblio, Wil Bosman Bibliotheek Waterland en Martine Hulshof Probiblio): Een app waarmee de gebruiker zonder lidmaatschap via zijn telefoon materialen uit de Bibliotheek kan lenen en per uitlening betaalt. Je kunt nu echt lenen zonder abonnement! 

In de bibliotheken wordt door jongeren en studenten veel gebruik gemaakt van de studieplekken. Zij zijn vaak geen lid van de Bibliotheek maar willen best af en toe een boek lenen. Het grote probleem is hierbij dat zij voor dit enkele boek, begrijpelijk, geen jaarabonnement af willen sluiten. Voor deze doelgroep is de BiebApp ideaal. Bijkomend voordeel is het digitale aspect; tegenwoordig kun je immers bijna alles regelen met je telefoon, nu kun je ook boeken lenen! Met de BiebApp leen je met je smartphone en betaal je digitaal per uitlening, je hebt dus geen vast abonnement.

Deelsessies:

  • Inspiratiesessie Gezocht: (Digi)Helden mét zonder cape! Sprekers: Stephanie de Kruif (Probiblio/JBN) en Frederik Theuwis (Cubiss) 13.00 - 14.00 uur / Klaslokaal 2 (School 7):

Hoe verbind je de fysieke Bibliotheek aan de digitale Bibliotheek? Dat vraagstuk speelt natuurlijk al langer in de sector en aan wie kun je dat nu beter vragen dan aan de echte experts zelf, de digitale helden van deze tijd: jongeren van 12 tot 18 jaar. Wat weet jij eigenlijk van deze doelgroep? Ken jij de ideeën zij hebben over de digitale mogelijkheden in de Bibliotheek? Wat moet er absoluut in hun Bibliotheek te vinden zijn? Wat zou hen verrassen? Aan de hand van een game presenteren we drie inspirerende praktijkvoorbeelden. Ontdek met ons de wereld van games, wearables, robotica en meer. Maar we dromen ook verder: samen met jullie verbinden we deze praktijkvoorbeelden aan nieuwe ideeën over de mogelijkheden van de fysieke en digitale Bibliotheek.

  • Praktijkvoorbeeld Digitale geletterdheid? Wij zijn expert! Sprekers: Erik Reuvers (Probiblio), Ruud Brok (Probiblio) en Elja Franken (Bibliotheek De Groene Venen) 14.45 - 15.45 uur / Klaslokaal 1 (School 7):

Hoe leer je leerlingen in het primair onderwijs werken aan hun 21e eeuwse vaardigheden? Leerkrachten kunnen hierbij soms best wat hulp gebruiken. Onze inzet: profileer de Bibliotheek als expert op het gebied van digitale geletterdheid door gebruik te maken van 'Out-of-the-Box'. Deze leskisten bevatten een kant-en-klaar-concept dat bestaat uit lesbrieven en (digitale) leermiddelen rondom verschillende 21e eeuwse thema’s. Natuurlijk zijn er voor de Bibliotheekmedewerker speciale trainingen ontwikkeld om dit op aansprekende wijze over te brengen op de kinderen.

In samenwerking met de Bibliotheek De Groene Venen, Bibliotheek Oostland en Bibliotheek Krimpenerwaard ontwikkelde Probiblio twee aantrekkelijke lesbrieven: 'Het ontwerpen van games' en 'Het programmeren van robots'. Deze worden momenteel getest in verschillende klassen en de eerste resultaten zijn veelbelovend. Zowel leerlingen als leerkrachten reageren zeer positief op de lessen. Dit jaar wordt het aanbod van 'Out-of-the-Box' onder andere aangevuld met goedlopende programma's vanuit andere Bibliotheken zoals 'Programmeren met Lego', 'Fake news' en 'Virtual Reality'. 

  • Inspiratiesessie De Lonkende Leestafelshow. Sprekers: Karen Bertrams (Probiblio) en Alek Dabrowski (Probiblio) met tien leesverleiders 16.15 - 17.15 uur / Zaal 7 (School 7):

Welkom bij de Lonkende Leestafel Show! Twee spreekstalmeesters van Probiblio nemen je mee in de bonte wereld van het lezen en het bereiken van - wel heel - verschillende soorten publiek: van rokende mannen uit de scheepvaartbranche tot bellenblazende kleuters en ict'ers in een heldenpak. In een theatrale setting lonken tien leesverleiders (bibliothecarissen) naar hun meest inspirerende voorbeelden. Het publiek maakt kennis met diverse stijlen en vormen van het verbinden van mensen op thema. In de show komen de leesverleiders één voor één tot leven en maken we kennis met hun verhaal in de vorm van een interview, een performance, een dansje of een spannend voorleesverhaal. Het publiek wordt uitgedaagd om mee te doen. En wie weet, val je wel in de prijzen…

Je keert in ieder geval huiswaarts met nieuwe manieren van publieksbereik. En word je als publiek door deze show ook echt verleid en geraakt? Maak het mee!

 

Praat mee of blijf op de hoogte met hashtag #biebcongres!

Meer nieuws