LONK: de magazine releaseparty

LONK: de magazine releaseparty

18 oktober 2018 bij Probiblio

LONK magazine is een ode aan avontuurlijke leesexperts van bibliotheken. In 25 inspirerende interviews laat De Lonkende Leestafel deze lonely cowboys aan het woord die op de biebvloeren cruciaal zijn voor het verbinden van mensen en media. Bekijk de video van de lancering starring Nico Dijkshoorn & The Hank Five, oktober 2018.

We zijn nog hard aan het werk in Hoofddorp als de eerste gitaarsolo’s en drumpartijen door de gang dwalen. De band Hank5 van Nico Dijkshoorn, Fred van Klaveren en Herman Klaassen (jaja, van applicatiebeheer) draait alvast een beetje warm. Om 16.00 uur openen de deuren voor de Lonely Cowboys van de bibliotheekbranche en hun aanhang (not so lonely dus) voor de onthulling van het eerste LONK magazine. Een waar pareltje is het geworden… Bekijk hem hier online!

De zaal druppelt vol en de eerste drankjes worden ingeschonken. Een beetje zenuwachtig schuifelen de bezoekers naar de zijlijnen van de kantine, wachten af wat er komen gaat. De band eindigt een lekker nummer en er wordt voorzichtig wat geklapt, “Nou… Wat een heerlijk publiek, Herman waarschuwde me al maar het is nog beter” grapt Dijkshoorn met zijn herkenbare geluid.

Werk met plezier

Tijd voor de presentatie door Karen Bertrams en Alek Dabrowski, de initiatiefnemers in dit alles. Zij interviewden 25 bijzondere bibliotheekmedewerkers (en elkaar) en zorgden voor unieke content. Volgens Alek een perfect samenspel bij de interviewers, ”Het vrolijke van Karen en het gortdroge van mij”. Eén van de vragen was; wat is jouw guilty pleasure? De antwoorden hierop worden ‘en plein public’ behandeld. We horen hoe Netflix prima past bij Tony’s zeezout-caramel, hoe fantastisch first ladies zijn, wat er goed (uhum…) is aan Barbie/OhOh Cherso en Teen Mom, dat het opwindend is achter ‘verboden-toegang-bordjes’, waarom science fiction een reden tot tv kijken is, we luisteren naar een gedicht over de dood en mandarijnen, leren dat The Ramones helemaal geen pleasure was, dat je honderden spullen van McLeod’s Daugthers kunt verzamelen, dat Gerard van Gemert rustgevend is en american footbal niet, dat je kookboeken als romans kunt lezen, dat je porseleinfetisjist kunt zijn en speed-bestekken een sport is. De mooiste levensles komt uit Transvaalkwartier van Mohammad Behshti: “Werken met plezier is ons enige geheim, geniet van alle mensen die langskomen”.

Een dijkdoorbaak

Een hoop gelach en geknik, maar hold your horses, Nico Dijkshoorn betreedt het podium. Een roemruchte (en in mijn optiek fenomenale) columnist, journalist, dichter, schrijver en muzikant. Wat velen niet weten, is dat hij jaren gewerkt heeft bij Bibliotheek Amstelveen. “Toen ik de opdracht kreeg dacht ik, nee he, niet weer zo’n poging om de bibliotheek een nieuwe, sexy smoel te geven. Maar nee. Wat een fantastisch geschreven en vormgegeven tijdschrift. Ik vind dit een dijkdoorbraak!” Hij spreekt door, een relaas van mooie woorden, hij lacht er zelfs bij (!). Dijkshoorn koos hilarische fragmenten uit en citeert de, stuk voor stuk interessante en ontwapenende, geïnterviewden. “Ik kan na het lezen van dit magazine zeggen dat ik, zonder twijfel, met iedereen die er in staat, zonder problemen, zes weken door kan brengen in een berghut.” Daar proosten we op… En op het LONK magazine natuurlijk, wat zo prachtig is geworden en waar zoveel mooie verhalen in staan!

Meer informatie

Het tijdschrift is, in een beperkte oplage, gratis verkrijgbaar voor bibliotheken. Alle directies ontvangen deze week een fijn pakketje! Niets gehad? Of wil je ook zo’n interview? Maak dan een afspraak met Karen Bertrams, kbertrams@probiblio.nl of Alek Dabrowski, adabrowski@probiblio.nl.

Nicky Duin.

Meer nieuws