Mediaopvoeding: ‘koerskit’ en trainingen voor bibliotheekmedewerkers

'Hoe lang is het verantwoord om mijn dochtertje per dag te laten spelen met de tablet? Welke apps zijn geschikt voor kleuters? En hoe beperk ik wat mijn zoontje ziet online?' Ouders en onderwijsprofessionals hebben veel vragen over mediaopvoeding. Steeds vaker kloppen ze hiervoor aan bij de bibliotheek. Probiblio ontwikkelde een koerskit om bibliotheken te helpen bij het vormgeven van beleid op het gebied van mediaopvoeding. Ook bieden we verschillende trainingen aan. Lees snel verder!
Koerskit
Allereerst is het belangrijk voor bibliotheken om keuzes te maken. Welke rol speel je? Welke doelgroep wil je bereiken? En welke activiteiten of dienstverleningen ga je vervolgens aanbieden? Dit zijn lastige keuzes die van veel factoren afhangen.
De ‘koerskit’ helpt bij het maken van die keuzes door alle stappen in het keuzeproces inzichtelijk te maken. De koerskit werkt van groot naar klein: van visie tot daadwerkelijke programmering. Daarbij horen verschillende praktische materialen zoals een ‘menukaart’ voor de programmering, uitwerkingen van activiteiten, PowerPointpresentaties en materialen voor activiteiten.
Een adviseur van Probiblio komt langs met de koerskit om alle stappen samen door te nemen en tot goede keuzes te komen. Aan het eind van de sessie ligt er een concreet plan voor mediaopvoeding voor jouw bibliotheek!
Deze sessies worden gesubsidieerd aangeboden waardoor er geen kosten voor de bibliotheek aan verbonden zijn.
Trainingen
In samenwerking met bibliotheken hebben we drie trainingen op het gebied van mediaopvoeding ontwikkeld voor verschillende bibliotheekmedewerkers: een training voor de front office medewerkers, een training voor de back office medewerkers en een ‘train-de-trainer’ voor bibliotheken om door te geven aan pedagogisch medewerkers. Alle trainingen worden gegeven door een trainer van Probiblio.
Deze trainingen kunnen wij gesubsidieerd aanbieden, waardoor er voor de bibliotheek geen kosten aan verbonden zijn.
Training voor front office medewerkers: ‘Mediaopvoeding 0-12 jaar’
Ouders weten de bibliotheek steeds beter te vinden als betrouwbare bron van informatie over mediaopvoeding en front office medewerkers zijn daarbij het eerste aanspreekpunt. Daarom is het belangrijk dat deze medewerkers op de hoogte zijn van de recente ontwikkelingen rond mediaopvoeding en vragen op de juiste manier kunnen beantwoorden of kunnen doorsturen. In deze training combineren we theorie aan de hand van de zogenaamde ‘mediadiamant’ en de praktijk aan de hand van echte vragen van ouders. Na de training zijn de front office medewerkers in staat vragen van ouders zelf te beantwoorden of hen naar de juiste partijen door te sturen.
Duur: 90 minuten
Groepsgrootte: 10 tot 15 personen
Locatie: een trainer van Probiblio komt de training bij u in de bibliotheek geven.
Training voor back office medewerkers: ‘Voorlezen, kijken en spelen in de bibliotheek van nu’
Deze training is speciaal voor mediacoaches, leesconsulenten, onderwijsspecialisten enzovoorts. In de training duiken we dieper in op de theorie van mediaopvoeding voor het jonge kind van 0 – 6 jaar. Naast de theorie kijken we vooral ook naar de praktijk: op welke manieren kun je doelgericht aan de slag met mediaopvoeding in de bibliotheek?
Duur: 2,5 uur
Groepsgrootte: maximaal 8 deelnemers
Locatie: voor deze training zijn er verschillende mogelijkheden. Bij genoeg deelnemers kan de training bij u in de bibliotheek worden afgenomen; bij maar 1- of 2 deelnemers kan de training bij Probiblio voor verschillende bibliotheken tegelijk worden gegeven.
Train-de-Trainer voor training voor pedagogisch medewerkers: ‘Voorlezen, kijken en spelen in de wereld van nu’
Als bibliotheek kun je ervoor kiezen om pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijven te ondersteunen op het gebied van mediaopvoeding. Hiervoor hebben wij in samenwerking met Denise Bontje de training ‘Voorlezen, kijken en spelen in de wereld van nu’ ontwikkeld voor bibliotheekmedewerkers. Na deze ‘train-de-trainer’ kan de medewerker de training zelfstandig geven aan pedagogisch medewerkers, de eerste keer eventueel in het bijzijn van een trainer van Probiblio.
De eerste ‘train-de-trainer’ staat gepland op dinsdag 5 november van 14:00 – 16:30 bij Probiblio.
Er zijn maximaal acht plekken. Als er meer animo is zullen er nieuwe data worden gepland.