Meer dan 7300 burgers geholpen met belastingaangifte in bibliotheken Noord- en Zuid-Holland

Meer dan 7300 burgers geholpen met belastingaangifte in bibliotheken Noord- en Zuid-Holland

De belastinghulp in de bibliotheken was dit voorjaar wederom een groot succes. Jaarlijks neemt het aantal bereikte burgers toe. In Noord- en Zuid-Holland werden welgeteld 7.323 burgers door de bibliotheken bereikt: meer dan de helft van het landelijke aantal van 13.350 burgers. De behaalde resultaten zijn een goede opmaat voor het landelijke project Digitale Inclusie.

Alle Noord-Hollandse bibliotheken boden samen met lokale organisaties hulp tijdens de periode van belastingaangifte. Er zijn 2.706 burgers bediend. De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) nam daarbij het leeuwendeel van 2000 burgers voor haar rekening. Dit resultaat is mede te danken aan de inzet van studenten van de Hogeschool van Amsterdam.

Bekijk de Infographic 'Openbare bibliotheken en samenwerking met de Belastingdienst - Noord-Holland (2019)' (PDF)

In Zuid-Holland zorgden 19 van de 23 bibliotheken voor belastingspreekuren, veilig internet en extra digitale oefenprogramma’s. Hiermee hebben de Zuid-Hollandse bibliotheken in totaal 4.167 burgers bediend. In de Bibliotheek Rotterdam zijn 1.568 burgers geholpen en in Bibliotheek Den Haag 1.145 burgers. Dit resultaat is onder meer te denken aan de inzet van studenten van de Erasmus Universiteit (Belastingwinkel) en studenten van de Hogeschool Rotterdam.

Bekijk de Infographic 'Openbare bibliotheken en samenwerking met de Belastingdienst - Zuid-Holland (2019)' (PDF)

Digitale Inclusie: kopgroepen Informatiepunt Digitale Overheid

Burgers moeten steeds meer dingen zelf regelen met de overheid zoals het aanvragen van zorgtoeslag, een woning zoeken, een rijbewijs verlengen of een afspraak maken bij de gemeente. Je moet dan wel een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit toch nog lastig. Bibliotheken en acht publieke dienstverleners helpen burgers dicht bij huis om te gaan met de digitale overheid. Vijftien kopgroep-bibliotheken zijn gestart. In 2020 en 2021 volgen de overige bibliotheken. De dienstverlening bestaat uit 1) Intensivering van cursussen digivaardigheden en 2) Informatiepunt Digitale Overheid.

In Noord-Holland gaan alle bibliotheken in 2020 of 2021 met het Informatiepunt Digitale Inclusie van start. De volgende kopgroep is al van start gegaan:

In Zuid-Holland gaan op twee bibliotheken na alle bibliotheken in 2020 of 2021 met het Informatiepunt Digitale Inclusie van start. De volgende kopgroep is al van start gegaan:

Meer informatie? Neem contact op met basisvaardigheden@probiblio.nl 

Meer nieuws