Meertalig voorlezen tijdens de Nationale Voorleesdagen

Meertalig voorlezen tijdens de Nationale Voorleesdagen

Woensdag 20 januari gaan de Nationale Voorleesdagen 2021 van start met allerlei voorleesactiviteiten in de bibliotheek. We hopen natuurlijk dat dit gewoon doorgang kan vinden. De campagne is een uitgelezen kans om ook eens een meertalige voorleesactiviteit te organiseren. Bibliotheken spelen namelijk een grote rol bij het bewust maken van ouders en grootouders van het belang van (meertalig) voorlezen. Probiblio helpt hier graag bij.

Steeds meer kinderen worden in een andere thuistaal opgevoed. In Nederland wonen ruim 2,5 miljoen mensen die naast het Nederlands met een andere taal zijn opgegroeid. En dat aantal zal de komende decennia alleen maar toenemen. Ouders en grootouders spelen een essentiële rol in de taalontwikkeling van hun kind, maar realiseren zich dat niet altijd of weten er geen raad mee.

Meertaligheid in de bibliotheek

Bibliotheken spelen een belangrijke rol in het bewust maken van ouders en grootouders over de taalontwikkeling van hun kind(eren). Stimuleer ouders om te zorgen voor een rijke en gevarieerde taalomgeving. Dat betekent veel praten, zingen, vertellen en voorlezen in de taal die zij het beste kennen, begrijpen en spreken: de taal van hun hart. Kinderen die de taal of talen van hun ouders van jongs af aan goed meekrijgen, zijn heel goed in staat om later het Nederlands erbij te leren.

Bibliotheken kunnen verder een rol spelen in de taalontwikkeling van het meertalige kind door meertalige activiteiten, meertalige prentenboeken en betrouwbare informatie over meertaligheid beschikbaar te stellen. De Nationale Voorleesdagen bieden de perfecte gelegenheid om hier aandacht aan te besteden en Probiblio helpt hier graag bij.

Met de meertalige Boektoertjes en de Handleiding meertalig voorlezen van Probiblio kom je al een heel eind. Bovendien is het prentenboek van het jaar Coco kan het! speciaal voor de Nationale Voorleesdagen vertaald in het Arabisch, Pools of Turks. Deze miniboekjes konden bibliotheken in september via NBD Biblion bestellen en zijn per mail nog beperkt verkrijgbaar.

Meer weten?

Meer weten en lezen over meertaligheid in de bibliotheek? Lees verder >>

En wil je meer weten over onze Boektoertjes? Kijk op deze pagina. 

Niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met Barbara van Walraven, 06 46 18 25 41. 

Meer nieuws