Mooi voorbeeld van samenwerken

Mooi voorbeeld van samenwerken

In juli bezochten wij Bibliotheek Gouda, waar op dat moment groot een Minecraft bouwwedstrijd werd aangekondigd. Een medewerker van de bibliotheek vertelde vervolgens enthousiast dat dit in samenwerking met Bibliotheek Eemland werd neergezet. Bibliotheek Eemland verzorgt de Minecraft wedstrijd in de Chocoladefabriek en in ruil daarvoor verzorgt de Bibliotheek Gouda Lego workshops in Amersfoort. Een mooi voorbeeld van een succesvolle samenwerking tussen bibliotheken. 

Samenwerking Lego educatielijn

Jan Wubbe Hiskes, programmeur en front-office medewerker bij Bibliotheek Gouda vertelt: "Het idee van samenwerken met andere bibliotheken is eigenlijk al ontstaan tijdens de eerste gesprekken over ontwikkeling van onze leerlijn ‘Talen van de Toekomst’ (over programmeren en robotica). Na een bezoek aan Reda van Bibliotheek Eemland hebben we vervolgens een afspraak gemaakt om in de toekomst onze ideeën aan elkaar uit te wisselen.

De Lego educatielijn die we hebben ontwikkeld is zo’n idee. Deze leerlijn is inmiddels ook overgenomen door Probiblio en andere bibliotheken kunnen, als zij dat willen, dit concept ook overnemen. Daarbij geef ik door heel Zuid- en Noord-Holland op aanvraag met de out-of-the-box spullen van Probiblio voorbeeldlessen."

Uitwisseling met Bibliotheek Eemland

"In het geval van Bibliotheek Eemland is het meer een persoonlijke overeenkomst om onze concepten en ideeën onderling uit te wisselen." Bibliotheek Gouda levert de Lego educatielijn en krijgt daarvoor een Minecraft wedstrijd terug. Een mooi voorbeeld voor bibliotheken hoe met gesloten beurzen externe kennis en ervaring in huis gehaald kan worden. 

De samenwerking is goed bevallen en de bibliotheek spreekt de verwachting uit dat zo’n uitwisseling in de toekomst zeker vaker zal plaatsvinden. "Op die manier kunnen we elkaars ervaringen delen en concepten uitwisselen, wat het educatieaanbod in beide bibliotheken te goede zal komen." Jan Wubbe citeert Margaret Heffernan: "For good ideas and true innovation, you need human interaction, conflict, argument, debate". Dat is een idee waar hij heilig in gelooft.

Ook aan de slag met deze Lego leerlijn?

Heb je interesse in deze Lego leskisten? Via Probiblio kunnen bibliotheken deze, en andere, out-of-the-box leskisten afnemen. Lees meer over de mogelijkheden op 'Lab out of the box'.

Vragen?

Heb je vragen over dit artikel of ook een mooi voorbeeld van een succesvolle samenwerking? Dat horen we graag. Je kunt Monique van der Loo (marketingadviseur) bereiken via mvdloo@probiblio.nl of tel. 06 41 56 55 14.

Heb je specifieke vragen over deze samenwerking? Dan kun je ook rechtstreeks contact opnemen met Jan Wubbe Hiskes van Bibliotheek Gouda, programmeur en front-office medewerker, via j.w.hiskes@gouda.org of tel. 06 11 88 99 35. 

Meer nieuws