Movember. Of waar je Probiblio’s onderzoekers allemaal voor in kunt schakelen!

Wist jij dat ons team Onderzoek allerlei analyses kan maken, bijvoorbeeld met de leengegevens uit Wise van Probiblio? Als ludieke actie keken onderzoekers uit het team, in het kader van ‘Movember’, hoeveel boeken er in de totale collectie staan met het woord ‘snor’ in de titel én welke boeken over snorren in 2018 het meest zijn uitgeleend. Maar eerst het antwoord op de vraag: waar komt Movember nu precies vandaan?
Dat ‘Movember’ de maand is waarin mannen hun snor laten staan om geld op te halen voor het goede doel, is inmiddels een bekend fenomeen. Het begon allemaal in 2003 in Australië nadat een aantal vrienden tijdens het drinken van een biertje op het idee kwamen om de snor een comeback te laten maken. Inmiddels doen er ruim vijf miljoen mensen uit 22 landen mee aan Movember en zijn er verschillende goede doelen, zoals de aanpak van teelbalkanker en zelfmoordpreventie, verbonden aan het initiatief.
Het verhaal van de snor
Ooit werden snorren vooral gedragen door mannen in het leger: hoe groter de snor, hoe hoger de rang. In het Britse leger was het dragen van een snor zelfs verplicht tot 1916! Er zijn verschillende beroemdheden met beroemde snorren waaronder Freddie Mercury, Salvador Dalí en Charlie Chaplin.
Ook in boeken zijn snorren goed vertegenwoordigd. De onderzoekers van Probiblio hebben de leengegevens er eens op nagekeken en vond 32 verschillende titels waarin het woord ‘snor’ voorkomt! Vooral in kinderboeken lijkt het vaak over snorren (zowel als gezichtsbeharing als de snorharen van een kat) te gaan. Grappig detail: in de top tien komt ook de Examentraining voor het Rijbewijs van snorfietsen voor.
Dit is de top 5 van meest uitgeleende boeken in 2018 over snorren:
- Zeesnorren & Monsterdraken! – Geronimo Stilton
- Een sneeuwpop met een snor – Anke de Vries
- Mijn eerste groeiboek: ik lees het zelf! Op stap met snor – Mariette van Halewijn
- De snorrende snor – Willy van der Steen
- Jorrie en Snorrie – Annie M.G. Schmidt
Wil jij meer weten over de analyses die Probiblio voor jouw bibliotheek kan uitvoeren? Neem contact op via onderzoek@probiblio.nl.
Foto van Flickr, door: Ginny