Nationale Viering van de Bevrijding in de Bibliotheek

Nationale Viering van de Bevrijding in de Bibliotheek

In 2017 organiseert de provincie Noord-Holland, in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de Nationale Viering van de Bevrijding. Om ons bewust te worden en blijven van de vrijheid - waarin wij het geluk hebben te leven - is het doorgeven van verhalen onmisbaar. Noord-Holland heeft vele bijzondere verhalen over vrijheid en de strijd er naartoe.

De provincie wil deze verhalen graag verzamelen en heeft Probiblio en de Noord-Hollandse bibliotheken gevraagd hieraan mee werken. De verhalen zijn te lezen op deze website. Bibliotheken hebben de mogelijkheid hun activiteiten rond het thema vrijheid op deze website te plaatsen. Je kunt verhalen en activiteiten doorgeven via  een e-mail aan 5mei@noord-holland.nl.  

Veel bibliotheken hebben dit al gedaan!

Een voorbeeld is Bibliotheek Haarlemmermeer, die twee schrijfwedstrijden organiseert rond het thema. De eerste is ‘Jouw verhaal over vrijheid’, een wedstrijd voor alle leeftijden: het mag een gedicht, kort verhaal of een rap over vrijheid zijn. Twaalf inzenders dragen op donderdag 4 mei van 14.00 – 16.00 uur in Bibliotheek Hoofddorp-Centrale hun tekst voor aan een deskundige jury en publiek. De jury bepaalt uiteindelijk wie de winnaar is.

De tweede schrijfwedstrijd is extra bijzonder. Het thema is ‘Stilte en het Nederlandse Landschap’. Je kunt hierbij een gedicht, kort verhaal of een liedtekst schrijven over stilte en/of het Nederlandse Landschap. Je kunt hierbij bijvoorbeeld de twee minuten stilte op 4 mei in gedachte nemen. De wedstrijd is gekoppeld aan een fototentoonstelling. Op 1 mei is de opening van deze expositie in Bibliotheek Nieuw-Vennep. Uit alle inzendingen worden zes winnaars  gekozen die hun gedicht, verhaal of lied mogen voordragen tijdens de opening.

Meer informatie over beide wedstrijden is te vinden op de website. Of stuur een e-mail naar: meliza.de.vries@debibliotheekhaarlemmermeer.nl

Vier de vrijheid 

Op Bevrijdingsdag vindt de 5 mei-lezing plaats op het provinciehuis te Haarlem. De lezing, live uitgezonden door de NOS en in aanwezigheid van de minister-president, slaat de brug van herdenken naar vieren. In de middag wordt op Bevrijdingspop het bevrijdingsvuur ontstoken als officieel startsein voor alle festivals in het land. Buiten Haarlem wordt de bevrijding natuurlijk ook gevierd, 5 mei blijft altijd een bijzondere dag!

Beeld: Tankmuur met doorgang nabij "Groenendaal" bij de intocht van de Canadezen - Willem Jan van Borselen, Noord-Hollands Archief

Meer nieuws