Nederlandse architectuur in het buitenland in Airport Library

Nederlandse architectuur in het buitenland in Airport Library

Airport Library, de bibliotheek op Schiphol die fungeert als etalage van de Nederlandse cultuur, is verrijkt met een bijzonder multimediaal project. Sinds kort kunnen reizigers door middel van een geografische applicatie kennismaken met de meest aansprekende gebouwen van Nederlandse architecten in het buitenland. 

Op een groot scherm met een geografische applicatie kunnen reizigers zien welke gebouwen van Nederlandse architecten er in hun land te zien zijn. Zo kan bijvoorbeeld een Zuid-Koreaanse reiziger ontdekken dat in Seoul het Art-Entertainmentcomplex Paradise City staat, naar ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV. 

116 bouwwerken wereldwijd

Voor dit project is samengewerkt met de Dutch Architecture Abroad Foundation (DAA), die als doel heeft de lacune van kennis, inzicht en overzicht van Nederlandse architectuur in het buitenland te vullen en daarmee de bouweconomie te stimuleren. Architectuurhistoricus Marcel Teunissen van DAA selecteerde 100 bouwwerken en verzamelde met enthousiaste medewerking van de betrokken architecten foto’s en projectinformatie. De selectie groeide uit tot 116 bouwwerken uit een periode van 100 jaar, waarbij de recente tijd nadrukkelijk is vertegenwoordigd. Deze top 116 is niet absoluut en wordt mogelijk in een tweede fase nog uitgebreid.

Van elk van de 116 bouwwerken, verspreid over 107 steden in 43 landen, wordt een overzichtsfoto met korte feitelijke informatie getoond. De foto’s worden niet alleen op verzoek van de bezoeker van Airport Library op het grote scherm getoond, maar ook in een doorlopende geautomatiseerde sequentie op een aantal kleinere schermen gepresenteerd. De geografische applicatie zal worden uitgebreid met meer thema’s, te beginnen met beeldende kunst die te zien is in buitenlandse musea.

Over Airport Library

Airport Library startte in 2010 als samenwerking tussen bibliotheekorganisaties en Amsterdam Schiphol Airport. De bijzondere bibliotheek genereerde meteen veel nationale en internationale aandacht en won de verkiezing van beste nieuwe luchthavenvoorziening wereldwijd. Airport Library is te vinden op de Holland Boulevard, het verblijfsgebied voor intercontinentale reizigers. In dit gebied zijn ook dependances van het Rijksmuseum en NEMO te vinden. 

De Architectuurapplicatie in Airport Library is aanvullend op de collectie van in meer dan 40 talen vertaalde Nederlandse fictie en (foto)boeken over Nederlandse cultuur en de steeds wisselende fysieke en digitale themapresentaties. Ook kunnen bezoekers sinds het begin van deze zomer kennismaken van muziek van Nederlandse musici. Probiblio zorgt voor de exploitatie van Airport Library, het Nederlands Letterenfonds is formeel verantwoordelijk.

Meer weten?

Kijk op www.airportlibrary.nl of neem contact op met Dick van Tol, Projectleider Airport Library via 06 304 79 080.

Meer nieuws