Nu beschikbaar: Digicursus werkzoekenden

Nu beschikbaar: Digicursus werkzoekenden

Bibliotheek Waterland voert op verzoek van de gemeente Volendam|Edam een project uit waarin werkzoekenden een basiscursus computervaardigheden volgen. De gemeente merkte een groep mensen in de bijstand op die niet met een computer kunnen omgaan: ‘Deze doelgroep kan meestal niet eens mailen, laat staan een formulier digitaal invullen en per mail retourneren.’ Op de vraag van de gemeente aan de Bibliotheek ontwikkelde Bibliotheek Waterland in eigen beheer een cursus 'digivaardigheden voor werkzoekenden'.

De eerste editie hiervan is succesvol verlopen, in september gaat er weer een nieuwe cursus van start. Het bericht hierover in de nieuwsbrief van april maakte veel bibliotheken nieuwsgierig en enthousiast. Rita Postma van de Bibliotheek Waterland kreeg een flink aantal vragen naar deze speciaal ontwikkelde basiscursus voor werkzoekenden. Veel collega bibliotheken zijn benieuwd naar de inhoud van het programma en het werkboek voor de cursisten. Sommige bibliotheken gaven aan dat zij het programma graag wilden kopen. De Noord-Hollandse bibliotheken hebben, in het netwerkproject Participatie en Zelfredzaamheid, aangegeven dat het thema digitale vaardigheden in relatie tot werk belangrijk voor hen is. Daarom hebben de Bibliotheek Waterland en Probiblio samen besloten het programma met inzet van provinciale subsidie nu voor alle bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland beschikbaar te stellen.

Over de inhoud

De cursus is op verzoek van de Bibliotheek Waterland geschreven door ICT-docent Kees Pruis en is geschikt voor mensen die weinig digitale vaardigheden hebben maar wel beschikken over een computer, tablet of smartphone.

  • In tien lessen leren de cursisten (beter) werken met de computer (tablet of smartphone).
  • Het solliciteren staat hierbij voorop: hoe maak je een CV, een motivatiebrief en een mailtje om te solliciteren. En hoe laat je het UWV of de gemeente zien, waar je gesolliciteerd hebt.
  • De basis is het gratis programma Office Online. Hier leer je mee werken in de cursus. Je maakt een account aan en leert mailen, werken in Word Online en je bestanden opslaan, terugvinden en gebruiken met OneDrive.
  • De docent laat elke week iets zien van de mogelijkheden van internet. Aan de cursisten wordt gevraagd zo veel mogelijk te oefenen. 'Als dat niet thuis kan, ga dan naar de bibliotheek. Want: oefening baart kunst!'

Overdracht

Op maandagochtend 2 oktober organiseren Probiblio en de Bibliotheek Waterland tussen 09.30 en 12.00 uur een bijeenkomst in Purmerend voor bibliotheken die geïnteresseerd zijn in de cursus 'digivaardigheden voor werkzoekenden'. Schrijf je hier in...

  • Docent Kees Pruis vertelt over de inhoud van de cursus, de docentenrol en het verloop van de cursus.
  • Rita Postma van de Bibliotheek Waterland vertelt over de vraag van de gemeente en het gemeentelijk bestand van werkzoekenden, de intake, de vrijwilligers en het enthousiasme van de cursisten na afloop.

De deelnemende bibliotheken krijgen de beschikking over het digitale werkboek voor de cursist, de handleiding, het intakeformulier en het evaluatieformulier. Dit is na afloop ook voor andere bibliotheken beschikbaar.

Meer informatie

Ellie van der meer, evdmeer@probiblio.nl

Meer nieuws