Nu beschikbaar: twee e-learnings over privacy in de bibliotheek

Om jou, je collega’s en jouw bibliotheekorganisatie te helpen bij het omgaan met persoonsgegevens van je klanten en te voldoen aan de privacywet zijn nu twee kosteloos e-learnings beschikbaar.
Na het volgen van deze e-learnings weet je bijvoorbeeld:
- Wat je moet doen als een klant recht op inzage vraagt in zijn gegevens
- Hoe je datalekken voorkomt
- Hoe je privacy-vragen van klanten beantwoordt
- Wanneer je foto’s mag maken van bibliotheekbezoekers bij evenementen
- Of je foto’s en video’s van bezoekers mag gebruiken op social media of in nieuwsbrieven
Deze twee e-learnings zijn ontwikkeld door Probiblio, met medewerking van Rijnbrink, Cubiss, Bibliotheeknetwerk Flevoland, VOB, Bibliotheek Hilversum en Bibliotheek Midden-Brabant.
E-learning: De basis van privacy
Sinds mei 2018 is de nieuwe Europese privacywet in werking, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (afgekort de AVG). Ook als bibliotheekmedewerker moet je daaraan voldoen. Deze e-learning is speciaal gemaakt voor bibliotheekmedewerkers die in de openbare bibliotheek diensten verrichten ten behoeve van bezoekers en klanten. Het is voor medewerkers van alle leeftijden, voor alle functies en soorten dienstverbanden, dus ook voor vrijwilligers.
Klik hier om de e-learning te volgen >>
E-learning: Maken en gebruiken van foto’s en videobeelden
Mag je als bibliotheek door de nieuwe privacywet nooit meer foto’s maken van mensen bij een evenement? Zo scherp ligt het niet, er mag nog van alles. Maar wanneer mag het dan wel en wat moet je daarvoor regelen? Daarnaast is het goed om te weten hoe je vragen van klanten kunt beantwoorden. In de bibliotheek kun je verschillende rollen hebben. Je bent fotograaf, evenement-organisator, communicatiemedewerker, facilitair medewerker, et cetera. We bekijken situaties in deze module vanuit verschillende rollen.
Klik hier om de e-learning te volgen >>
Vragen?
Neem contact op met privacy@probiblio.nl.