Onderzoek senioren en de bibliotheek

Onderzoek senioren en de bibliotheek

De Bibliotheek bezorgt boeken aan huis voor senioren

Deze dienst is echter maar bij een kwart van de senioren bekend. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 650 senioren. Dit terwijl veel senioren aangeven de bibliotheek niet meer te bezoeken omdat zij slecht ter been zijn of omdat de bibliotheek voor hen te ver weg is. Een meerderheid weet wel dat er een leestafel en grote letterboeken zijn in de bibliotheek. 

Lezen is favoriete vrijetijdsbesteding

Lezen is voor veel senioren, naast internetten, een favoriete vrijetijdsbesteding. Een derde van de lezende senioren leest weleens een e-book, maar papieren boeken blijven het populairst. Senioren halen hun boeken vooral bij de boekwinkel of lenen ze in de bibliotheek. 

Senioren zijn blij met de bibliotheek

Een derde van de ondervraagde senioren geeft aan de bibliotheek weleens te bezoeken. Senioren zijn blij met de bibliotheek en hebben het gevoel door de bibliotheek meer onder de mensen te zijn. De bibliotheek heeft er voor gezorgd dat senioren in het afgelopen jaar hun kennis verbreed hebben, geld hebben bespaard en hebben kunnen ontspannen. 

“Altijd gezellig door de boeken te struinen, mensen ontmoeten, praatje maken...” – quote uit het onderzoek

Aanbod bibliotheek voor senioren

Welke producten en diensten worden nog meer aangeboden voor deze doelgroep? Speciaal voor senioren zijn er computerlessen, informatieve bijeenkomsten, leesclubs, boek aan huis service en het tabletcafé. Bekijk het actuele aanbod op de website van de bibliotheek.

Achtergrond onderzoek

Onder 655 senioren is onderzoek gedaan naar de tijdsbesteding van senioren, bibliotheekbezoek, behoeften met betrekking tot de bibliotheek, aanbod en belang van de bibliotheek en ouder worden in het algemeen.

Heb je vragen of opmerkingen, of wil je ook deelnemen aan BiebPanel? Laat het ons horen via onderzoek@probiblio.nl.

Meer nieuws