Op studiereis naar Kopenhagen

Op studiereis naar Kopenhagen

Het jaar 2018 stond in het teken van ‘een frisse doorstart’ van het Makkelijk Lezen Plein. Omdat in Kopenhagen veel opvallende initiatieven en projecten lopen om kinderen met een leesprobleem meer leesplezier te bezorgen, organiseerde Probiblio een studiereis naar de Deense stad. Op 6 december vertrokken 25 mensen uit de Nederlandse bibliotheekwereld naar Kopenhagen en op 9 december keerden zij volledig geïnspireerd terug.

Drie dagen lang dompelden 25 mensen uit de Nederlandse bibliotheekwereld zich onder in de wereld van Deense bibliotheek- en schoolmedewerkers. Een mooie gelegenheid om inspiratie op te doen van mensen die ontzettend betrokken zijn bij kinderen met leesproblemen.

Er werden vijf bibliotheken bezocht, waaronder de Ørestad bibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek, ofwel ‘The Black Diamond’. Ook bracht de groep een bezoek aan verschillende scholen, waarbij ze kennis maakten met de manier van lesgeven aan kinderen die moeite hebben met lezen. De bibliotheek vormt bij deze scholen een vast onderdeel van de dagelijkse schoolpraktijk.

Ook in de Nederlandse ambassade was de groep te gast. Hier werd bijvoorbeeld ‘De Boekenbakker’ toegelicht: een online app waar kinderen zelf boekjes mee kunnen maken. Ze schrijven zelf de tekst en downloaden foto’s uit een databank of uploaden hun zelfgemaakte foto’s. Het boekje kan vervolgens geprint worden, of online gedeeld met vriendjes en familie. Deze app is vooral leuk om in te zetten bij creatief en technisch schrijven op school en in de bibliotheek, voor 6 tot 10 jarigen.

Een ander inspirerend initiatief is het ‘Buddylezen’: een onderzoek (uitgevoerd door de Deense Raad voor gezondheid en welzijn), waarbij kinderen uit kansarme gezinnen met een vaste begeleider gaan lezen. Hierbij worden boeken gekozen die de kinderen zelf interessant vinden. Door de herhaling, regelmaat en vaste begeleiders worden goede resultaten geboekt en het leesplezier vergroot.

De groep kreeg een fantastische blik achter de schermen van de gedrevenheid en het enthousiasme van de Deense bibliotheek- en schoolmedewerkers. Ze nemen een dosis verse gedrevenheid mee naar huis, heel veel inspiratie en een sterke wens om meteen met de opgedane kennis aan de slag te gaan.

Bijvangst van deze mooie en geslaagde reis was het contact met elkaar onderling, met samenwerking, kennisdeling en uitwisseling als resultaat!

Meer nieuws