Opening Bibliotheek op het station Rotterdam Centraal

Opening Bibliotheek op het station Rotterdam Centraal

Na Haarlem (sinds 2011) heeft nu ook Rotterdam Centraal een Stationsbibliotheek. In het bijzijn van tientallen belangstellenden en de landelijke pers hebben directeur van de Bibliotheek Rotterdam Theo Kemperman, de Rotterdamse Cultuurwethouder Pex Langenberg en NS-regiodirecteur Jeroen Alting von Geusau woensdag 1 november de tweede Bibliotheek op het station officieel geopend.

De nieuwe Bibliotheek op het station zit op een bruisende plek, naast de altijd drukke Stationshuiskamer, en heeft een zeer actuele collectie. Leden kunnen boeken lenen en inleveren of hun gereserveerde boeken ophalen. Alle bezoekers kunnen ter plekke digitale kranten en tijdschriften lezen, databanken raadplegen, e-books downloaden en muziek luisteren.

De Bibliotheek op het station is een pilot van twee jaar en maakt onderdeel uit van het aanwezigheidsbeleid van de Bibliotheek Rotterdam dat ertoe moet leiden dat het aantal Rotterdamse vestigingen in 2020 tot eenentwintig is uitgegroeid. Op dit moment heeft Bibliotheek Rotterdam er zestien. 'Door continu veranderende klantbehoeften wil de Bibliotheek Rotterdam op meer plekken in de stad zichtbaar zijn om zo mensen te laten kennismaken met het aanbod van de Bibliotheek. Tevens willen we onze leden nieuwe vormen van dienstverlening kunnen bieden', licht Theo Kemperman toe. 'We zijn enorm trots op de komst van deze in het oog springende vestiging op een toch wel zeer bijzondere en drukke locatie.'

Probiblio vindt de pilot met name interessant vanwege de nadruk op de digitale dienstverlening en de manier waarop deze aan het publiek wordt gepresenteerd. 

De Bibliotheek op het station Rotterdam Centraal is zeven dagen per week open en wordt gekenmerkt door een hoog selfservice-gehalte. Op maandagochtend en op woensdag- en vrijdagmiddag is er een bibliotheekmedewerker aanwezig. 

In de pers verschenen:

Meer nieuws