Probiblio zoekt een adviseur Educatie (expertise digitale basisvaardigheden)

Probiblio zoekt een adviseur Educatie (expertise digitale basisvaardigheden)

Wil jij van belang zijn voor de inclusie van mensen met een digitale achterstand in Noord- en Zuid-Holland? Jongeren helpen die niet meekomen op school door een gebrek aan digitale middelen en begeleiding? Ouderen ondersteunen die in de knoop komen met een digitale maatschappij die soms net iets te snel gaat? Probiblio zoekt hulp bij het verbeteren en opzetten van de dienstverlening rond Digitale Inclusie en Digitaal Burgerschap. Ben jij onze adviseur die educatie en digitale basisvaardigheden samenbrengt?

Wat doet Probiblio?

De bibliotheek vervult een belangrijke rol in onze maatschappij als de plek waar iedereen altijd terecht kan voor cultuur, kennis en studie. Probiblio wil ervoor zorgen dat de bibliotheken er morgen sterker voorstaan dan vandaag. Daarom kunnen de bibliotheken onder meer bij ons terecht voor ondersteuning op het gebied van geletterdheid. Of het nu gaat om digitalisering, marketing, de medewerkers en vrijwilligers, de collectie of programma's voor mediawijsheid en educatie, Probiblio voorziet in praktisch, tactisch én strategisch advies. Momenteel werkt Probiblio samen met 39 organisaties, verdeeld over 378 vestigingen in 98 gemeentes door heel Noord- en Zuid-Holland.

De bibliotheekbranche is volop in beweging en wij bewegen mee. Vanaf 2021 werken we op basis van een gezamenlijke Netwerkagenda die zorgt voor versterking en verbinding. Daarnaast helpt het ons om te werken vanuit een gezamenlijke focus. Probiblio heeft dit vormgegeven in vijf opgaven.

Het team Educatie bestaat uit 15 adviseurs en ondersteunt bibliotheken op het gebied van basisvaardigheden, bij de dienstverlening aan het onderwijs en de kinderopvang én het bevorderen van geletterdheid bij kinderen en volwassenen. De afgelopen jaren werkte het team Educatie aan het programma ‘Digitale inclusie,’ dat succesvol is geïmplementeerd in Noord- en Zuid-Holland. Zo werden informatiepunten ‘Digitale Overheid’ (IDO) geopend en werd het aanbod op het gebied van digitale basisvaardigheden opgeschaald. Nu moet het programma overgaan in een volgende fase: borging en doorontwikkeling. Daarnaast helpt het team met de vertaling van het landelijke programma ‘Digitaal Burgerschap’ naar de dagelijkse praktijk. Probiblio blijft zich steeds verder ontwikkelen tot een ondernemende en innovatieve kennis- en netwerkpartner en daar kunnen we jouw bijdrage goed bij gebruiken.

Jouw rol

Als adviseur Educatie denk je met bibliotheken mee over hun aanbod op het gebied van digitale basisvaardigheden en help je de verbinding te leggen met digitale geletterdheid. Binnen het programma ‘Digitaal Burgerschap’ speel je een grote rol bij de ondersteuning van de zogenaamde proeftuinen en samen met collega’s help je bibliotheken met het vormen van een visie op dit nog nieuwe programma.

Daarnaast ga je werken aan de verbinding tussen leesbevordering en digitale geletterdheid. De bibliotheek is, net als het onderwijs, altijd zeer actief geweest als het gaat om leesbevordering en we willen deze rol vanuit digitale geletterdheid verder versterken. Je geeft bibliotheken handvatten om landelijke ontwikkelingen te vertalen naar concrete dienstverlening. Hierbij ga je maatwerk niet uit de weg, want iedere lokale situatie is weer anders.

Wat vragen we van jou?

Jij levert een bijdrage aan het succes en de toekomst van het openbaar bibliotheekwerk. Specifiek zal jij je bezighouden met de belangrijke rol die de bibliotheek vervult om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan (blijven) komen in onze digitale informatiesamenleving. Je bent goed in netwerken, je kunt verbinden, enthousiasmeren en mensen meenemen in jouw visie. Je vindt het leuk om te pionieren, kan goed samenwerken en krijgt hier ook energie van, maar je bent ook erg zelfstandig. Je bent bereid net dat extra stapje te zetten voor het beste resultaat.

Jij hebt:

  • hbo werk en denkniveau
  • Minimaal 2 jaar ervaring als adviseur
  • Kennis van de recente ontwikkelingen op het gebied van digitale geletterdheid
  • Bij voorkeur kennis van informeel leren/volwasseneneducatie
  • Bij voorkeur kennis van het onderwijslandschap
  • Ervaring in het geven van trainingen en presentaties voor diverse doelgroepen.

Werken bij Probiblio

Al onze adviseurs en specialisten werken vanuit hun eigen expertise en ervaring samen aan hetzelfde doel: bouwen aan sterke bibliotheken in de maatschappij. De bibliotheek ontwikkelt zich continu. Dat maakt onze activiteiten divers en ons werk dynamisch.

We hechten belang aan de vrijheid om zelf je werk in te richten en te zoeken naar een voor jou gezonde privé-werk balans. Zelfs al werken we nu grotendeels vanuit huis, we doen ons best voor een open en vriendelijke sfeer. Daarnaast bieden we je graag de kans om je te blijven ontwikkelen, bijvoorbeeld door goede opleidingsmogelijkheden.

Bibliotheken ontwikkelen programma’s en collecties voor iedereen, die diversiteit willen wij ook terug zien in onze organisatie. Daarom nodigen we iedereen uit om te reageren, ongeacht leeftijd, geaardheid, gender, religie, afkomst of fysieke/mentale gesteldheid. 

Wat bieden wij?

Een uitdagende functie waarin wordt ingezet op ontwikkeling en innovatie binnen een leuk en professioneel team. Vanzelfsprekend horen daar een marktconforme salaris- en arbeidsvoorwaardenpakket bij (schaal 9 cao openbare bibliotheken - salaris tussen € 3.228, -  en € 4.158, - bruto per maand o.b.v. een FT dienstverband). Je krijgt een jaarcontract. Je standplaats is Hoofddorp maar je bent regelmatig op pad in Noord- en Zuid-Holland.

Solliciteren

Probiblio laat zich bij de werving en selectie ondersteunen door Colourful People. Fatima Bouhriani, partner bij Colourful People geeft graag antwoord op al je vragen. Zij is bereikbaar op f.bouhriani@colourfulpeople.nl of mobiel op 06 5050 0747. Je kunt je interesse kenbaar maken door je cv en motivatiebrief te mailen naar f.bouhriani@colourfulpeople.nl

De reactietermijn voor deze functie loopt tot en met 5 december 2021.

Lees ook: 'Wat betekent de programmalijn Digitaal burgerschap voor bibliotheken?', blog van adviseur Digitale geletterdheid Erik Reuvers, 18 augustus 2021

Meer nieuws