Probiblio zoekt een HRD-Adviseur

Probiblio zoekt een HRD-Adviseur

Deze vacature is vervuld.

Wil jij 39 bibliotheekorganisaties helpen hun samenwerkingskracht sterker te maken? Dan zoekt Probiblio jou.

 • 24 uur per week
 • Jaarcontract met uitzicht op een vast dienstverband
 • Salaris afhankelijk van opleiding en ervaring (indicatie: schaal 10 cao Openbare Bibliotheken)
 • Standplaats Hoofddorp; je bent regelmatig op pad in Noord- en Zuid-Holland
 • Reageren kan tot 25 mei  2021

Wat doen we bij Probiblio?

Probiblio werkt voor en mét de openbare bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland. Dat zijn 39 organisaties met samen 378 vestigingen in 98 gemeentes. De openbare bibliotheek is een toegankelijke plek waar iedereen terecht kan voor cultuur, kennis en studie. Wij willen ervoor zorgen dat de bibliotheken er morgen sterker voor staan dan vandaag. Daarom kunnen zij bij ons terecht voor ondersteuning en advies bij hun bedrijfsvoering. Praktisch én strategisch. Of het nu gaat om digitalisering, de medewerkers en vrijwilligers, marketing, of om de collectie of programma's voor mediawijsheid en educatie.

Omdat de bibliotheekbranche volop in beweging is, bewegen wij mee. De komende tijd groeit Probiblio door naar een ondernemende en innovatieve kennis- en netwerkpartner. Wil jij daaraan bijdragen?

Jouw rol

Een maatschappelijk-educatieve bibliotheek die meebeweegt met de ontwikkelingen in de samenleving en bibliotheekbranche beschikt over voldoende en goed gekwalificeerde medewerkers en vrijwilligers. Als HRD-adviseur begeleid je bibliotheken in hun ontwikkeling naar een lerende organisatie en aantrekkelijke werkgever voor nieuwe mensen op de arbeidsmarkt. Vanuit jouw kennis en ervaring ondersteun je bibliotheken bij het leren en ontwikkelen van medewerkers en faciliteer je hen bij het ontwikkelen van hun strategisch opleidingsbeleid. Je ontwikkelt opleidingen die aansluiten bij de beroeps- en opleidingsprofielen van medewerkers en vrijwilligers en die in lijn zijn met het strategisch opleidingsplan van de branche.

Hoe doe je dat? Onder andere door:

 • coachen en trainen van leidinggevenden op gebied van implementeren duurzame inzetbaarheid;
 • adviseren over opstellen en implementeren van opleidingsplannen, inclusief financiële onderbouwing;
 • adviseren over het werken met competentiemanagement;
 • ontwikkelen nieuwe opleidingen, gebaseerd op blended learning;
 • actieve deelname aan ontwikkelen integraal opleidingsaanbod binnen de bibliotheekbranche en een landelijke modulaire brancheopleiding;
 • je kennis en visie óók te delen via blogs, artikelen en whitepapers.

Team waarin je werkt

Je komt in het team Organisatieadvies waarin je nauw samenwerkt met de HR-adviseurs en organisatieadviseurs. We versterken de organisatieontwikkeling bij bibliotheken en adviseren onder andere over bedrijfsvoering, samenwerking binnen organisatienetwerken en HRM/HRD. Omdat we optrekken met andere disciplines zoals marktkennis en automatisering & digitalisering, werken we aan heel verschillende én interessante projecten. Van advies over nieuwe abonnementsstructuren tot het ontwikkelen van de 'duurzame bibliotheek'. Door de sterke toename in vraag zal ons team het komende jaar flink groeien.

Wat vragen we van jou?

Jij bent een ondernemende adviseur, die wil bijdragen aan de toekomst van openbare bibliotheken. Dat kun je, omdat je weet hoe je organisaties ondersteunt bij hun ontwikkeling naar een lerende organisatie. Daarvoor ben je in staat bibliotheken te ondersteunen bij het door vertalen van het strategisch HR-beleid naar werken aan duurzame inzetbaarheid. Daarbij heb je oog voor het binden en boeien van medewerkers en vrijwilligers. Je schakelt makkelijk op alle niveaus, van directie tot front-office medewerker. Tevens ben je in staat de verbinding tot stand te brengen in samenwerkingen met andere disciplines.

Jij hebt:

 • universitaire opleiding op gebied van HRD of Opleidingskunde;
 • minimaal 3 jaar ervaring in advisering over Duurzame Inzetbaarheid die je door weet te vertalen naar opleidingsplannen;
 • minimaal 3 jaar ervaring in een vergelijkbare adviesfunctie met focus op (beroeps)opleiden en toepassen en ontwikkelen van (blended) vormen van leren;
 • kennis over en ervaring met projectmatig werken;
 • een resultaatgericht aanpak, kunt makkelijk schakelen tussen verschillende werkzaamheden, rollen en projecten;
 • uitstekende adviesvaardigheden.

Werken bij Probiblio

Midden in de Randstad werkt ons brede team van adviseurs en specialisten samen. Ieder vanuit zijn eigen expertise en ervaring, maar elk met dezelfde drive: bouwen aan sterke bibliotheken. Werken in zo'n sector is dynamischer dan je misschien zou denken. De bibliotheek ontwikkelt zich, en dat maakt onze activiteiten heel divers.

Wat vinden we belangrijk in ons werk? Vrijheid om je eigen werk in te richten en flexibel te werken. Een gezonde privé-werk balans. Kansen om je te blijven ontwikkelen, goede opleidingsmogelijkheden. En tot slot, onze open en vriendelijke sfeer – zélfs nu we vanuit huis werken.

Bibliotheken maken programma’s en collecties voor iedereen, dat doen wij ook – ongeacht leeftijd, geaardheid, afkomst of fysieke gesteldheid. Die diversiteit zien we graag in onze organisatie terug. Daarom nodigen we iedereen uit te reageren.

Reageren

We ontvangen je reactie graag vóór 25 mei 2021. Stuur je cv en motivatie naar vacature@probiblio.nl, ter attentie van Sabine Margés-van Tongeren, met vermelding van de functietitel. Gesprekken plannen we op 1 en 3 juni (tweede gesprek op 7 juni).

Vragen? Bel dan Sabine Margés-van Tongeren, afdelingshoofd Organisatieadvies: 06 41 56 49 89.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature stellen we niet op prijs.

Meer nieuws