Probiblio zoekt een Organisatieadviseur

Probiblio zoekt een Organisatieadviseur

Wil jij bijdragen aan de toekomst van openbare bibliotheken? Dan zoekt Probiblio jou!

 • 32 uur per week
 • Jaarcontract met uitzicht op een vast dienstverband
 • Marktconform salaris afhankelijk van opleiding en ervaring
 • Standplaats Hoofddorp en je bent regelmatig op pad in Noord- en Zuid-Holland

Wat doen we bij Probiblio?

Probiblio werkt voor en mét de openbare bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland. Dat zijn 39 organisaties met samen 378 vestigingen in 98 gemeentes. Al deze bibliotheken kunnen bij ons terecht voor ondersteuning bij hun bedrijfsvoering. Of het nu gaat om digitalisering, de medewerkers en vrijwilligers, marketing, de collectie of programma's voor mediawijsheid en educatie. Probiblio staat klaar met zowel praktische hulp als strategisch advies. 

Omdat de bibliotheekbranche volop in beweging is, bewegen wij mee. Vanaf 2021 werken we op basis van de Netwerkagenda. Die zorgt voor versterking en verbinding en geeft de branche een gezamenlijke focus. Probiblio heeft dit vormgegeven in vijf opgaven. De komende jaren groeit Probiblio verder door naar een ondernemende en innovatieve kennis- en netwerkpartner. Wil jij daar je bijdrage aan leveren?

Jouw rol

Als stevige organisatieadviseur (netwerken) help je bibliotheken bij het vormen en versterken van effectieve samenwerkingen om de impact van de bibliotheek te vergroten. Dit kan gaan om samenwerken met partners uit de buurt, in het gebouw en/of in de gemeente. Vanuit jouw bevlogenheid, kennis en ervaring adviseer je bibliotheken over het formuleren van samenwerkingsstrategieën. Met een heldere aanpak begeleid jij het proces om de positie van een bibliotheek binnen organisatienetwerken te versterken. Jij bent de sparringpartner voor onze bibliotheken bij alle uitdagingen die samenwerken in lokale organisatienetwerken met zich meebrengt.  
 
Hoe doe je dat? Onder andere door:

 • Te adviseren over het vormgeven van samenwerkingsvormen over organisatiegrenzen heen. Je richt je daarbij op wijkgericht werken en werken in multifunctionele accommodaties; 
 • Het coachen van directies en bibliotheekmedewerkers bij hun rol als samenwerkingspartner;
 • Te adviseren over het realiseren van goede toegankelijkheid en bereikbaarheid samen met partners in stedelijke én landelijke gebieden, ook waar vestigingen sluiten;
 • Je kennis en visie óók te delen via blogs, artikelen en whitepapers. 

Team waarin je werkt

Je gaat aan de slag in het team Organisatieadvies. Dit team versterkt de organisatieontwikkeling bij bibliotheken en adviseert onder andere over bedrijfsvoering, samenwerking en HRM. Omdat het team optrekt met andere disciplines, zoals marktkennis en basisvaardigheden, werk je aan heel verschillende en interessante projecten. Projecten zullen variëren van het geven van advies over het formuleren van samenwerkingsstrategieën tot het versterken van bibliotheekmedewerkers die werkzaam zijn in een taalnetwerk.

Wat vragen we van jou?

Jij bent een ondernemende adviseur die wil bijdragen aan de toekomst van openbare bibliotheken. Niemand weet hoe de toekomst eruit zien, maar dat is geen probleem want jij weet hoe je de samenwerkingsvraagstukken in wijken en gemeenten vertaalt naar de strategie van bibliotheken. Je bent in staat om je makkelijk te bewegen binnen de politiek-bestuurlijke omgeving, en je hebt oog voor de belangen van diverse partijen. Samenwerken met andere disciplines om de verbinding tot stand te brengen, daar haal jij energie uit. 

Jij hebt:

 • een hbo/wo opleiding (bestuurs-, organisatie- of bedrijfskunde of vergelijkbaar);
 • minimaal 3 jaar ervaring in advisering op het gebied van complexe adviestrajecten;
 • minimaal 3 jaar(recente) ervaring in een politiek-bestuurlijke omgeving;
 • ervaring met verschillende methodieken om samenwerkingsverbanden op te zetten en te begeleiden;
 • ervaring in het werken binnen multidisciplinaire teams;
 • (het liefst) ook ervaring met wijkgericht werken. 

Werken bij Probiblio

Midden in de Randstad vind je ons brede team van adviseurs. Iedereen werkt vanuit zijn eigen expertise en ervaring, maar met een gezamenlijke drive: bouwen aan sterke bibliotheken. Werken in deze sector is dynamisch, want de bibliotheek ontwikkelt zich en dat maakt onze activiteiten heel divers. 

Wij hechten waarde aan de vrijheid om flexibel je eigen werk in te richten voor een gezonde privé-werk balans. Daarnaast bieden we kansen om je te blijven ontwikkelen, bijvoorbeeld door goede opleidingsmogelijkheden. Tot slot vinden we het belangrijk dat er een open en vriendelijke sfeer is onderling. 

Bibliotheken maken programma’s en collecties voor iedereen en die diversiteit zien we ook graag in onze organisatie terug. Daarom nodigen we iedereen uit te reageren ongeacht leeftijd, geaardheid, gender, afkomst, religie of fysieke gesteldheid.

Wat bieden wij?

Wij bieden een uitdagende functie waarin wordt ingezet op ontwikkeling en innovatie binnen een leuk en professioneel team. Vanzelfsprekend hoort daar een marktconform salaris- en arbeidsvoorwaardenpakket bij, afhankelijk ook van opleiding en ervaring.  Je krijgt een jaarcontract met uitzicht op een vast dienstverband. Je standplaats is Hoofddorp, maar je bent regelmatig op pad in Noord- en Zuid-Holland.

Solliciteren

Probiblio laat zich bij de werving en selectie ondersteunen door Colourful People. Fatima Bouhriani, partner bij Colourful People, geeft graag antwoord op al je vragen. Zij is bereikbaar via f.bouhriani@colourfulpeople.nl of mobiel op 06 50500747.

Stuur je cv en motivatie naar f.bouhriani@colourfulpeople.nl.

Meer nieuws