Provinciale voorleeskampioenen 2023 bekend!

Provinciale voorleeskampioenen 2023 bekend!

De winnaars van de provinciale finales van De Nationale Voorleeswedstrijd 2023 zijn bekend! De beste voorlezer van Noord-Holland is Lana Sneek van Basisschool De Wingerd in Zwaag. De beste voorlezer van Zuid-Holland is Allan Snippe van Basisschool Emmaus uit Voorschoten. Zij vertegenwoordigen hun provincies op woensdag 24 mei tijdens de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd. 

Foto: Allan Snippe (links), Lana Sneek (rechts)

Het is een bijzonder knappe prestatie om provinciaal voorleeskampioen te worden. In Noord-Holland moest Lana het opnemen tegen meer dan 300 schoolkampioenen, eerst in de lokale voorronde en daarna tijdens de provinciale finale. In Zuid-Holland nam Allan het op tegen meer dan 500 schoolkampioenen. Tijdens de provinciale finales werden 30 Noord-Hollandse winnaars en 50 Zuid-Hollandse winnaars beoordeeld op de door hen ingestuurde voorleesvideo’s. Een flinke klus voor de jury, die onder andere lette op uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. 

De Nationale Voorleeswedstrijd bestaat 30 jaar!

Maar liefst 3.498 scholen organiseerden in dit jubileumjaar een schoolwedstrijd - een record -. In totaal deden 264.877 kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland mee als voorlezer of luisteraar. De boeken uit de serie De waanzinnige boomhut van Andy Griffiths & Terry Denton zijn het meest voorgelezen (gekozen door 126 schoolkampioenen). De series Dagboek van een muts (125 keer) en Het leven van een loser (109 keer) volgden. Roald Dahl is de meest voorgelezen auteur; maar liefst 249 leerlingen lazen voor uit een van zijn boeken. De Nederlandse schrijfster Carry Slee werd door 169 schoolkampioenen voorgelezen tijdens de schoolrondes.

Landelijke finale op 24 mei

Op 24 mei zullen Lana en Allan hun provinciens vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale in TivoliVredenburg te Utrecht. De Noord- en Zuid-Hollandse voorleeskampioenen nemen het dan op tegen de andere provinciale finalisten. 

De ouders, klasgenoten en leerkrachten zijn van harte welkom om de voorlezer te komen aanmoedigen. Een jury bestaande uit prominente kinderboekliefhebbers, onder wie Kinderboekenambassadeur Martijn van der Linden, bepaalt wie zich De Nationale Voorleeskampioen 2023 mag noemen. Daarnaast wordt De Nationale Voorleeskampioen een jaar lang Kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum. Hij of zij heeft een belangrijke rol bij de start van tentoonstellingen en evenementen en ziet er op toe dat het museum leuke dingen organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar.

Meer informatie

Neem voor vragen contact op met Probiblio via e-mail voorleeswedstrijd@probiblio.nl. En volg de Nationale Voorleeswedstrijd op de socials via #voorleeswedstrijd!

Meer nieuws