Provinciale voorleeskampioenen bekend

Provinciale voorleeskampioenen bekend

De provinciale voorleeskampioenen zijn bekend! In Noord-Holland is dat Brandaan Verkuyl geworden en in Zuid-Holland is de kampioen Mohammed Oulad Chaib. Zij vertegenwoordigen hun provincies op woensdag 26 mei tijdens de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd. 

Brandaan (Basisschool De Kleine Reus uit Amsterdam) las een fragment voor uit Het Grote Anansiboek van Johan Ferrier. Mohammed (Basisschool De Schatkaart uit Delft) las een fragment voor uit het boek Blauwe plekken van Anke de Vries.

Foto rechts: Brandaan Verkuyl

Bekijk ook dit filmpje van de bekendmaking >>

 

 

De kandidaten werden beoordeeld op de door hen ingestuurde voorleesvideo’s. Iedere kandidaat las hierin een fragment voor uit een zelfgekozen boek. Een flinke klus voor de jury die onder andere lette op uitspraak, verstaanbaarheid en tempo.

In Noord-Holland deden maar liefst 230 voorlezers mee, in Zuid-Holland 375. In heel Nederland hebben meer dan 2.830 scholen hun schoolkampioen opgegeven voor de vervolgrondes in hun provincie.

Foto: Mohammed Oulad Chaib, foto door Marjolein Jense

Bekijk ook dit filmpje van de bekendmaking >>

Landelijke finale

De uiteindelijke winnaar van de Nationale Voorleeswedstrijd mag zich een jaar lang ‘De Nationale Voorleeskampioen 2021’ noemen. Daarnaast wordt De Nationale Voorleeskampioen 2021 voor een jaar kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum. Hij of zij krijgt een belangrijke rol bij de start van tentoonstellingen en evenementen en zal erop toezien dat het museum leuke dingen organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar.

De finale is een feestelijke ochtend in TivoliVredenburg in Utrecht. Er is een deskundige jury, leuke en actieve presentatie en er wordt natuurlijk veel voorgelezen. Omdat er door corona geen bussen vol klasgenoten naar TivoliVredenburg kunnen komen, wordt er een livestream opgezet. Zo kunnen klasgenootjes, de leerkracht en de familie hun finalist toch aanmoedigen.

De jury

De presentatie op 26 mei is in handen van Irene van der Aart (theatergroep ZieZus). In de jury hebben Evita Mac-nack (presentator NOS Jeugdjournaal) en Jozua Douglas (kinderboekenauteur) zitting. Onder voorzitterschap van Manon Sikkel (kinderboekenambassadeur) bepalen zij wie zich De Nationale Voorleeskampioen 2021 mag noemen.

Wil je de landelijke finale volgen op woensdag 26 mei? Dat kan! Via de livestream van 10.30 - 13.00 uur. Klik op deze link.

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt dit jaar voor de achtentwintigste keer gehouden en is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Boekenbon.

Meer informatie via onze website: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl 

Meer informatie

Neem voor vragen over De Nationale Voorleeswedstrijd contact op met Charlotte Lehmann (06 22 71 45 79 ) of Cynthia Overbeek (023 554 6134), voorleeswedstrijd@probiblio.nl.

En volg de Nationale Voorleeswedstrijd op Twitter via @NVW_2021 en via #voorleeswedstrijd!

Meer nieuws