Provinciale voorleeskampioenen 2022 bekend!

Provinciale voorleeskampioenen 2022 bekend!

De winnaars van de provinciale finales van De Nationale Voorleeswedstrijd 2022 zijn bekend! De beste voorlezer van Noord-Holland is Bregje Duijn van Basisschool De Wingerd uit Zwaag. De beste voorlezer van Zuid-Holland is Zahra de Kwant van de Johannes Calvijnschool uit Krimpen aan den IJssel. Zij vertegenwoordigen hun provincies op woensdag 25 mei tijdens de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd. 

Foto: Bregje Duijn (links), Zahra de Kwant (rechts)

Het is een bijzonder knappe prestatie om provinciaal voorleeskampioen te worden. In Noord-Holland moest Bregje het opnemen tegen meer dan 290 schoolkampioenen, eerst in de lokale voorronde en daarna tijdens de provinciale finale. In Zuid-Holland nam Zahra het op tegen meer dan 440 schoolkampioenen. Tijdens de provinciale finales werden 29 Noord-Hollandse winnaars en 44 Zuid-Hollandse winnaars beoordeeld op de door hen ingestuurde voorleesvideo’s. Een flinke klus voor de jury, die onder andere lette op uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. 

De Nationale Voorleeswedstrijd bestaat al 29 jaar!

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt dit jaar voor de 29ste keer gehouden en is een campagne van Stichting Lezen, die samen met de bibliotheken wordt uitgevoerd. De lokale, regionale en provinciale finales worden georganiseerd door medewerkers van de bibliotheken en de Provinciale Ondersteuningsinstellingen. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt gesponsord door de Nederlandse Boekenbon BV. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. 

Dit jaar organiseerden 3.239 scholen een schoolwedstrijd en in totaal deden 177.895 kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland mee als voorlezer of luisteraar. Uit onderzoek onder alle jonge deelnemers blijkt dat Roald Dahl de populairste kinderboekenschrijver is. 'Dagboek van een muts' van Rachel Renée Russel was net als de vier afgelopen jaren het meest gekozen boek waaruit werd voorgelezen. 

Landelijke finale

Op woensdag 25 mei 2022 zullen Bregje en Zahra hun provincies vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd. De finale is een feestelijke ochtend in TivoliVredenburg in Utrecht. Er is een deskundige jury van prominente kinderboekliefhebbers, waaronder de nieuwe Kinderboekenambassadeur die in april bekend wordt gemaakt, een leuke en actieve presentatie en er wordt natuurlijk veel voorgelezen. En het allerleukst: de klassen van de voorleeskampioen worden met de bus opgehaald en zijn bij de finale aanwezig om hun kampioen aan te moedigen.

De uiteindelijke winnaar mag zich een jaar lang ‘De Nationale Voorleeskampioen 2022’ noemen. Daarnaast wordt de Nationale Voorleeskampioen voor een jaar kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum. Hij of zij krijgt een belangrijke rol bij de start van tentoonstellingen en evenementen en zal erop toezien dat het museum leuke dingen organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar.

Meer informatie

Neem voor vragen contact op met Probiblio, Katia van Bommel (06 14 72 64 46) of Cynthia Overbeek (06 41 23 69 03), e-mail voorleeswedstrijd@probiblio.nl. En volg de Nationale Voorleeswedstrijd op Twitter via #voorleeswedstrijd!

Tip: neem ook eens een kijkje op de website van de Nationale LeesVertelwedstrijd. Een bijzonder evenement voor dove en slechthorende kinderen.  

Meer nieuws