Provinciale voorleeskampioenen Pabo bekend

Provinciale voorleeskampioenen Pabo bekend

Pabo-student Julia Dekker is de beste voorlezer van Noord-Holland en pabo-student Yvanne de Jong is de beste voorlezer van Zuid-Holland. De provinciale finales van de Pabo Voorleeswedstrijd vonden dit jaar online plaats. De winnaars gaan door naar de landelijke finale en maken kans op de titel Pabo Voorleeskampioen 2021.

Tijdens de provinciale finale op vrijdag 23 april streden 4 Noord-Hollandse en 3 Zuid-Hollandse pabo-studenten tegen elkaar. De boeken waaruit de studenten tijdens de voorleeswedstrijd mochten kiezen, passen bij 1 van de 50 vensters van de Canon van Nederland (www.canonvannederland.nl).

Julia Dekker van iPabo Amsterdam las een fragment voor uit het boek ‘Alleen beer mocht mee’ van Vivian den Hollander.

Yvanne de Jong van Hogeschool Rotterdam las een fragment voor uit het boek Van Tijd tot Tijd van Anneriek van Heugten.

Landelijke finale

Julia en Yvanne strijden tegen de andere provinciale voorleeskampioenen op woensdagavond 2 juni 2021 tijdens de landelijke finale van de Pabo Voorleeswedstrijd. Deze feestelijke finale wordt gehouden in Theater de Kikker in Utrecht. Dit keer geen theater vol publiek, maar een livestream met een kort en krachtig programma vanuit het theater en alle finalisten op het podium, stralend op het scherm bij de fans thuis. De finalisten lezen in estafettevorm voor uit één boek. Welke boek dat is, blijft nog even geheim. Kijken dus! Vanaf 20.00 uur is het programma live te volgen via de website van de Pabo Voorleeswedstrijd.

Lezen is ook geschiedenisles…

De vijftig vensters van de cultuurhistorische canon staan centraal bij de Pabo Voorlees wedstrijd. Van aankomende leerkrachten wordt verwacht dat zij kennis opdoen van kinder- en jeugdliteratuur en leren hoe ze moeten voorlezen. Een pabo-student die plezier heeft in voorlezen en het boekenaanbod kent, is later van onschatbare waarde voor zijn of haar leerlingen. En zo leren zij dat jeugdboeken hun waarde kunnen hebben bij andere vakken.

Pabo Voorleeswedstrijd voor de 10e keer

De Pabo Voorleeswedstrijd is een voorleeswedstrijd voor pabostudenten. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen, en de Bibliotheken en stichting entoen.nu. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd pabostudenten enthousiasmeren voor kinder- en jeugdboeken zodat zij dit op hun (stage)school kunnen overbrengen aan hun leerlingen. Dit jaar organiseren we deze wedstrijd in het schooljaar 2020 – 2021 voor de 10e keer. Het enthousiasme is onverminderd groot. De Pabo Voorleeswedstrijd wordt financieel mogelijk gemaakt door Kunst van Lezen. De organisatie van de provinciale finale is in handen van Probiblio.

Meer informatie

Neem voor vragen over De Nationale Voorleeswedstrijd contact op met Charlotte Lehmann (06 22 71 45 79 ) of Cynthia Overbeek (023 554 6134), voorleeswedstrijd@probiblio.nl.

Meer nieuws