QR-codes in de bibliotheek: meld je aan voor de pilot en denk mee

QR-codes in de bibliotheek: meld je aan voor de pilot en denk mee

QR-codes zijn een manier om de digitale collectie van de bibliotheek makkelijk voor iedereen toegankelijk te maken. Hoe precies, dat onderzoeken bibliotheken, POI’s, SPN en de KB gezamenlijk in het project Fieldlab fysiek-digitaal. Bibliotheken kunnen zich nu aanmelden om in 2023 deel te nemen aan een pilot en ideeën met elkaar te delen.

In 2022 startte het landelijke programma Fieldlab fysiek-digitaal vanuit de Netwerkagenda. Onderdeel hiervan is het QR-codeproject dat in 2023 meer vorm krijgt. In het project draaien bibliotheken uit het hele land pilots om (lokale) toepassingen voor QR-codes in relatie tot het digitaal aanbod te onderzoeken en te testen met gebruikers. Ze krijgen hierbij ondersteuning van een projectgroep van de KB en SPN, in samenwerking met de POI’s. Er hebben zich al meerdere bibliotheken aangemeld met allerlei creatieve ideeën om met QR-codes aan de slag te gaan.

Meld je aan voor de pilot

Begint het bij jou te bruisen van ideeën en wil je met een pilot meedoen aan het QR-project? Meld je dan uiterlijk 17 januari 2023 aan door het formulier in te vullen. Je hoeft nu nog niet op alle vragen een duidelijk antwoord te hebben, maar denk er alvast over na. Bibliotheken krijgen in januari bericht over hun deelname. Deelnemers nodigen we uit voor een kick-off op 16 februari in Utrecht.

De uitvoering van het gehele project loopt tot 31 december 2023. Daarna vindt de evaluatie en opschaling plaats.

Meer weten?

Tijdens een online bijeenkomst op 1 december deelde het projectteam meer informatie over het Fieldlabproject QR-codes, met als doel te inspireren en vragen van bibliotheken op te halen. O.a. de werkwijze, verschillende ideeën voor pilots en de planning kwamen aan bod. Er is een opname en verslag van gemaakt. Alle vragen en antwoorden worden gepubliceerd en bijgehouden in een FAQ in een bericht op Biebtobieb.

Wil je meer weten over het QR-codeproject of heb je vragen? Word dan lid van de open Biebtobieb-groep ‘project QR-codes’. Hier vind je op een centrale plek alle informatie en kun je je vraag stellen. Liever persoonlijk contact? Meld je dan bij de projectleider Froukje Stuursma via f.stuursma@biblionetdrenthe.nl of 06-86890094.

Meer nieuws