Rapport: De Bibliotheek op het station Rotterdam Centraal

Rapport: De Bibliotheek op het station Rotterdam Centraal

In 2017 opende een pilot-vestiging van de Bibliotheek op het station Rotterdam Centraal, naar voorbeeld van de Bibliotheek op het station Haarlem. In Rotterdam wordt geëxperimenteerd met een geactualiseerd concept. In dit rapport staan de belangrijkste resultaten van de pilot, aangevuld met aanbevelingen voor bibliotheken die belangstelling hebben voor het inzetten van kleine, aantrekkelijke voorzieningen op plekken waar veel mensen komen.

Op verzoek van de NS ontwikkelde Probiblio met een aantal bibliotheken een concept van een kleinschalige stationsbibliotheek, die aansluit op de huidige transitie van openbare bibliotheken. In 2015 konden we van start met een pilot-bibliotheekvestiging op het station van Rotterdam Centraal. Als onderdeel van het nieuwe spreidingsplan van de Bibliotheek Rotterdam had deze vestiging met name een functie voor de bewoners van de wijken rondom het station.

Net zoals in Haarlem zijn de belangrijkste kenmerken van de Bibliotheek op het station Rotterdam Centraal gebruiksgemak en een kleine maar actuele, dynamische collectie. In onze uitgebreide rapportage kijken we naar de belangrijkste resultaten. Ook doen we aanbevelingen voor bibliotheken die belangstelling hebben voor het inzetten van kleine, aantrekkelijke voorzieningen op plekken waar veel mensen komen.

Lees de rapportage >>

Belangrijkste conclusies in het rapport

De prestaties van de bibliotheek ten aanzien van klanttevredenheid, bezoekers, leden en uitleningen zijn veel hoger dan verwacht. De belangrijkste conclusie is dan ook dat ook in een tijd van teruglopende aantallen leden en uitleningen, een bibliotheekvoorziening met een kleine, maar actuele collectie en een goede aanvraagservice rendabel is en tot hoge klanttevredenheid kan leiden. Niet voldoende gelukt is het vinden van een goede manier om de digitale diensten van de Bibliotheek Rotterdam te promoten. De Bibliotheek Rotterdam blijft zoeken naar een betere oplossing. Sowieso vraagt een kleine bibliotheekvoorziening voortdurend aandacht voor het perfectioneren van alle onderdelen.

Vragen?

Voor vragen over de rapportage, neem contact op met Dick van Tol: 06 30 47 90 80, DvTol@probiblio.nl

 

"De samenwerking met Probiblio en Invorm was 'top'! De medewerkers van de stationshuiskamer hebben het servicepunt inmiddels helemaal omarmd. Ik wens alle bibliotheken zo'n drukbezocht bieb-huiskamer (met bijzonder lage kosten) toe." - Annerie Brenninkmeijer, voormalig Manager Bibliotheken bij Bibliotheek Rotterdam

Meer nieuws