Schoolkampioenen Voorleeswedstrijd lezen online voor

Schoolkampioenen Voorleeswedstrijd lezen online voor

Probiblio organiseert ook in schooljaar 2021-2022 in samenwerking met bibliotheken en scholen de voorrondes van de voorleeswedstrijden. De Nationale Voorleeswedstrijd is een spannende leesbevorderingscampagne voor leerlingen in groep 7 en 8 waaraan alle basisscholen mee kunnen doen. Vanwege de coronamaatregelen dit jaar niet op een podium of in de bibliotheek, maar via video’s en livestreams. 

De in totaal 51 winnaars van de Zuid-Hollandse voorrondes en 29 winnaars van de Noord-Hollandse voorrondes gaan in maart opnieuw de strijd aan via hun voorleesvideo’s. Een jury van deskundigen bepaalt vervolgens in de tweede week van april, ook weer online, wie van de deelnemers het beste en boeiendst voorleest. De winnaar wordt groots verrast op school. Hij of zij krijgt een grote prijzenbeker, een oorkonde en een Boekenbon. 

De provinciale winnaars vertegenwoordigen Zuid- en Noord-Holland ook tijdens de feestelijke landelijke finale van De Nationale Voorleeswed­strijd op 26 mei 2021. De uiteindelijke winnaar is een jaar lang ‘De Nationale Voorleeskampioen 2021’ en Kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum.

Geef de winnaar van de voorronde uiterlijk 9 maart door

Er worden steeds meer regionale voorleeskampioenen doorgegeven door de Noord- en Zuid-Hollandse bibliotheken. Het is nog een week mogelijk om je winnaar van de voorronde door te geven. Zij gaan door naar de provinciale finale van de voorleeswedstrijd. Doorgeven kan via voorleeswedstrijd@probiblio.nl. Doe dit uiterlijk 9 maart!  

Aantal voorlezers en favoriete boeken

Dit jaar hebben in Nederland maar liefst 2.837 scholen hun schoolkampioen aangemeld. Uit onderzoek onder alle jonge deelnemers blijkt dat Rachel Renée Russell en Tosca Menten dit jaar de populairste kinderboekenschrijvers zijn. Dagboek van een muts van Rachel Renée Russell was net als de drie afgelopen jaren het meest gekozen boek om uit voor te lezen.

Bekijk het overzicht van meest gelezen boeken Zuid-Holland

Bekijk het overzicht van meest gelezen boeken Noord-Holland

Over de Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. Elk jaar nemen duizenden kinderen uit groep 7 en 8 het voorlezend tegen elkaar op. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd aan een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Boekenbon. Meer informatie is de vinden op de website: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl

De PABO Voorleeswedstrijd gaat, in aangepaste vorm, vooralsnog door. De Noord- en Zuid-Hollandse finale staat gepland voor 23 april a.s. De Read2Me! voorleeswedstrijd gaat niet door. Binnenkort verschijnt een plan waarin staat hoe Read2Me! in deze tijd toch doorgang kan vinden in een nieuwe vorm.

Meer informatie

Neem voor vragen over De Nationale Voorleeswedstrijd contact op met Charlotte Lehmann (06 22 71 45 79 ) of Cynthia Overbeek (023 554 6134), voorleeswedstrijd@probiblio.nl.

En volg de Nationale Voorleeswedstrijd op Twitter via @NVW_2021 en via #voorleeswedstrijd!

Meer nieuws