Schrijven in de Lage Landen: 25 prachtige minidocumentaires over schrijven

Schrijven in de Lage Landen: 25 prachtige minidocumentaires over schrijven

Onder de titel ‘Schrijven in de Lage Landen’ is een reeks gefilmde schrijversportretten geproduceerd, gemaakt door bekende filmmakers zoals Boudewijn Koole, Dick Tuinder en Frans Weisz. De films laten een dwarsdoorsnede van de Nederlandse en Vlaamse literatuur zien. De films zijn geproduceerd door Interakt in opdracht van het Mediafonds en het Letterenfonds. Met plezier bieden Het Letterenfonds en Probiblio in het kader van de Lonkende Leestafel bibliotheken de mogelijkheid om deze films – rechtenvrij - te gebruiken in de culturele / literaire / educatieve programmering.

In totaal zijn er vijfentwintig portretten gefilmd, van onder andere Annelies Verbeke, Esther Gerritsen, Maartje Wortel, Tommy Wieringa, Ester Naomi Perquin, David van Reybrouck, Ilja Leonard Pfeijffer en Rodaan al Galidi. Neem een kijkje in hun schrijfkeukens en deel deze juweeltjes met je publiek! De films duren ongeveer twintig minuten en de kwaliteit is hoog. 

Schrijversbezoek

Heb je een auteur waar een film over gemaakt is in je bibliotheek geprogrammeerd, dan kun je als voorprogramma het filmportret vertonen. Dit kan voor aanvang van de lezing, maar ook bijvoorbeeld op een scherm ergens in de bibliotheek, als voorproefje en ter promotie van het schrijversbezoek. 

Festivals

Bij een literair festival is het leuk het programma aan te kleden met de vertoning van een aantal van de films. Je kunt in een filmzaaltje de films continu laten doorlopen tijdens het festival.

Website

De website van een bibliotheek is een plek waar mensen zoeken naar boeken en schrijvers. Bij een activiteit, zoals een schrijversbezoek is het mogelijk een (link naar een) film op te nemen.

Boekenclubs / leeskringen

Boekenclubs die een schrijver behandelen waar een portret van is gemaakt, kunnen de films gebruiken bij de start van een gesprek over een schrijver. Je kunt ook een film als uitgangspunt nemen en eromheen een pop-up leesclub organiseren in de bibliotheek. 

Onderwijs

Veel bibliotheken hebben contact met het voortgezet onderwijs, de films zijn een mooie aanvulling op de leeslijst. Maar zij zijn even interessant voor docenten. De bibliotheek is betrokken bij de website Lezen voor de Lijst. Dit is ook een plek waarop naar de films gelinkt kan worden. 

Gebruik de films vrij en neem bij meer wensen of ideeën contact op met Alek Dabrowski via adabrowski@probiblio.nl of Karen Bertrams kbertrams@probiblio.nl. We waarderen het zeer als je je programmering met ons deelt!

Meer nieuws